Περίπου 7,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη Γη σήμερα και το CNN ανέφερε ότι το 37% βρίσκονται στην Κίνα και την Ινδία. Η Κίνα είναι αυτή τη στιγμή η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα, με 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ακολουθούμενη από την Ινδία με 1,3 δισεκατομμύρια. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι και οι δύο χώρες έχουν μερικές από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου, σύμφωνα με το grunge.com, ωστόσο μία από αυτές κατέχει το ρεκόρ της πιο πυκνοκατοικημένης παγκοσμίως.

Τόσοι άνθρωποι ζουν στην πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στον κόσμο

Αρκετοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν σε μια πόλη ή χώρα, όπως η πολιτική, η οικονομία και η ποιότητα ζωής. Για παράδειγμα, μια πόλη με μεγάλο αριθμό διαθέσιμων θέσεων εργασίας θα αυξήσει τον πληθυσμό της, ενώ οι σοβαρές πολιτικές και οικονομικές κρίσεις συχνά θα απομακρύνουν τους ανθρώπους από αυτήν. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών, η κλιματική αλλαγή έγινε επίσης λόγος μετανάστευσης και αυτό το φαινόμενο αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, αναφέρει το grunge.com.

Οι πυκνοκατοικημένες πόλεις μπορεί να προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης, αλλά δεν σημαίνει πάντα μια βελτιωμένη ποιότητα ζωής, καθώς πρέπει, επίσης, να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι πόλεις είναι υπεύθυνες για την παραγωγή των μεγαλύτερων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου παγκοσμίως (60%) και καταναλώνουν σχεδόν το 80% της παραγόμενης ενέργειας.

Για πολλά χρόνια, λοιπόν, η Μανίλα, πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, κατείχε τον τίτλο της πιο πυκνοκατοικημένης πόλης στη Γη. Ωστόσο, ο τίτλος ανήκει πλέον σε μια πόλη στο Μπανγκλαντές. Αυτή δεν είναι άλλα από την Ντάκα, πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, που μετρά 36.941 κατοίκους ανά 1,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο.

Ο πληθυσμός της πόλης αυξήθηκε από 1,7 εκατομμύρια σε 21,7 εκατομμύρια σε μόλις πέντε δεκαετίες, ενώ σύμφωνα με την Daily Star, πολλοί ήταν εκείνοι που μετακόμισαν στη Ντάκα προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη φτώχεια στις αγροτικές περιοχές της χώρας. Ωστόσο, επειδή αυτή δεν ήταν μια αναμενόμενη αύξηση, η Ντάκα δεν ήταν έτοιμη για κάτι τέτοιο. Το 2018, η πόλη λάμβανε κατά μέσο όρο 2.000 νέους κατοίκους την ημέρα και τουλάχιστον τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις παραγκουπόλεις της πόλης, αναφέρει το Business Insider.

Η πόλη, μάλιστα, συχνά γίνεται πρωτοσέλιδο λόγω των κακών συνθηκών εργασίας, καθώς αμέτρητοι άνθρωποι στη Ντάκα εργάζονται σε εργοστάσια ρούχων, όπου οι μισθοί είναι χαμηλοί και το περιβάλλον είναι συχνά επικίνδυνο. Το 2013, πάνω από χίλιοι άνθρωποι πέθαναν όταν κατέρρευσε ένα εργοστάσιο και 2.600 τραυματίστηκαν αποδεικνύοντας ότι μερικές φορές περισσότερες δουλειές, δυστυχώς, δεν οδηγούν σε καλύτερη ζωή.