Αιματηρό ήταν το τέλος της χθεσινής διπλής ομηρίας στη γαλλική πρωτεύουσα, σε τυπογραφείο στην Νταμαρτέν-αν-Γκελ και σε εβραϊκό παντοπωλείο στη Βινσέν.

Στην πρώτη περίπτωση, η ομηρία έληξε με τον θάνατο των δύο δραστών, ενώ σώος είναι ο όμηρός τους. Στην έφοδο της αστυνομίας στο παντοπωλείο, ωστόσο, πλην του μοναδικού δράστη, έχασαν τη ζωή τους και τέσσερις όμηροι, ενώ ακόμη τέσσερις άνθρωποι νοσηλεύονται βαριά τραυματισμένοι.

Η έκβαση αυτή τερματίζει τρεις τραγικές μέρες, τις πιο μαύρες που γνωρίζει η Ευρώπη μετά τις επιθέσεις στο Λονδίνο το 2005, οι οποίες άρχισαν την Τετάρτη με την επίθεση υπό τις κραυγές «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» στα κεντρικά γραφεία του Charlie Hebdo στο Παρίσι.

Η επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους οι σημαντικότεροι σκιτσογράφοι της εφημερίδας και, τραυματίστηκαν άλλοι δέκα, συγκλόνισε όλο τον κόσμο, ενώ το σύνθημα αλληλεγγύης «Είμαι και εγώ Charlie» ξεπέρασε χθες το όριο των πέντε εκατομμυρίων tweets, ανακοίνωσε το Twitter Γαλλίας.

Από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή, εκτός από τους τρεις δράστες των επιθέσεων, 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 20 τραυματίστηκαν.

Οι τέσσερις όμηροι στο εβραϊκό παντοπωλείο του Παρισιού σκοτώθηκαν από τον ένοπλο εισβολέα Αμεντί Κουλιμπαλί «πιθανώς» από την αρχή της επίθεσής, όπως δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής στον Τύπο ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μουλάν. «Οι όμηροι δεν σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης από τις δυνάμεις ασφαλείας», διαβεβαίωσε ο δικαστής.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, επιβεβαίωσε επίσης ότι ο ένοπλος δράστης της ομηρίας Αμεντί Κουλιμπαλί είχε παγιδεύσει το κατάστημα και «απείλησε να πυροβολήσει όλους τους ομήρους» που ήταν στο εσωτερικό του.



Διασυνδέσεις μεταξύ των δραστών των επιθέσεων

Ο Σερίφ Κουασί, ένας από τους δολοφόνους στο Charlie Hebdo μαζί με τον αδελφό του, είχε δηλώσει λίγο πριν από τον θάνατό του στο γαλλικό ειδησεογραφικό δίκτυο BFMTV ότι η αποστολή αυτή τους είχε ανατεθεί από την αλ Κάιντα στην Υεμένη.

Ο δράστης της ομηρείας στο εβραϊκό παντοπωλείο, ο Αμεντί Κουλιμπαλί, είχε δηλώσει στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο ότι είχε «συγχρονίσει» τη δράση του μαζί με αυτή των αδελφών Κουασί και ότι ανήκε στη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Αστυνομικές πηγές είχαν αναφέρει χθες πριν από την επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας ότι τρεις άνδρες είχαν «διασυνδέσεις».

«Ζήτω η Γαλλία»

Χθες βράδυ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έγραψε «Ζήτω η Γαλλία», στο βιβλίο συλλυπητηρίων στη γαλλική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων στο Παρίσι.

«Η καρδιά μας είναι κοντά σας για τον εφιάλτη που η Γαλλία έζησε τις τελευταίες ημέρες», έγραψε ο Κέρι χαιρετίζοντας τον «περήφανο και μεγάλο σύμμαχο» και «φίλο» των ΗΠΑ.

«Αυτό που το Charlie Hebdo σημαίνει, ουδέποτε θα σιγήσει. Η ιδέα της ελευθερίας της έκφρασης είναι παρά πολύ ισχυρή. Ζήτω η Γαλλία», έγραψε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που είναι γαλλόφιλος, γαλλόφωνος και μέλη της οικογένειάς του έχουν γαλλική υπηκοότητα.

Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον Ζεράρ Αρό, ο Κέρι «συνεχάρη επίσης τη γαλλική αστυνομία για την αποτελεσματικότητά της».

Ο Τζον Κέρι ήταν ο πρώτος στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης που την Τετάρτη μιλώντας στα γαλλικά εξέφρασε την αλληλεγγύη του και συμπόνια μετά την επίθεση κατά της σατιρικής εφημερίδας στην οποία 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Σε μια σπάνια διπλωματική κίνηση, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μετέβη το βράδυ της Πέμπτης στη γαλλική πρεσβεία για να τηρήσει ενός λεπτού σιγή και να γράψει στο βιβλίο συλλυπητηρίων, τονίζοντας «Ζήτω η Γαλλία». Σε ομιλία του χθες βράδυ, για μια ακόμη φορά ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς τη Γαλλία, τον «παλαιότερο σύμμαχό» τους επισημαίνοντας τις κοινές τους «οικουμενικές αξίες», όπως η ελευθερία.

Ομηρεία σε κοσμηματοπωλείο στο Μονπελιέ

Στο μεταξύ, ο ένοπλος που κρατούσε ομήρους δύο υπαλλήλους κοσμηματοπωλείου στο Μονπελιέ της νότιας Γαλλίας παραδόθηκε στη διάρκεια της νύχτας στην αστυνομία και οι υπάλληλοι απελευθερώθηκαν και είναι καλά στην υγεία τους, ανακοίνωσε αστυνομική πηγή.

Διαπραγματεύσεις που διήρκησαν ώρες μεταξύ της Raid, επίλεκτης μονάδας της αστυνομίας, και του ενόπλου κατέληξαν στην παράδοση του άνδρα αυτού χωρίς να σημειωθεί βία.

Ο εισαγγελέας επανέλαβε ότι το περιστατικό αυτό ουδεμία σχέση έχει με τις χθεσινές ομηρείες στην περιοχή του Παρισιού που είχαν σχέση με τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό. «Οι δύο πωλήτριες του καταστήματος δεν υπέστησαν βία, ούτε παρεμποδίστηκαν», διευκρίνισε.