Η βία κλιμακώθηκε εκ νέου στην ανατολική Ουκρανία, με τέσσερις στρατιωτικούς και δύο πολίτες να χάνουν τη ζωή τους σήμερα, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί μια τετραμερής σύνοδος κορυφής με τη συμμετοχή του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελας Μέρκελ, με στόχο να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο.

Τα νέα, αιματηρά επεισόδια είναι τα πλέον πολύνεκρα αφότου τέθηκε σε ισχύ πριν από έναν μήνα η νέα εκεχειρία ανάμεσα στο Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, εν μέσω εντατικών διπλωματικών προσπαθειών για μια σύνοδο κορυφής με τη λεγόμενη μορφή της Νορμανδίας στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, στην Αστάνα.

«Τις τελευταίες 24 ώρες χάσαμε τέσσερις στρατιωτικούς και οκτώ ακόμη τραυματίστηκαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Αντρίι Λισένκο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πρόκειται για έναν από τους βαρύτερους απολογισμούς για τον ουκρανικό στρατό αφότου τέθηκε σε ισχύ η νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, την 9η Δεκεμβρίου.

Ο Λισένκο κατηγόρησε σήμερα τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι επιδίδονται σε «προκλήσεις, βάλλοντας με όλμους και εκτοξευτήρες ρουκετών Γκραντ» εναντίον θέσεων των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η νέα κλιμάκωση των εχθροπραξιών συμπίπτει με την άφιξη στην ανατολική Ουκρανία ρωσικών «ανθρωπιστικών οχηματοπομπών», εκ των οποίων «η ενδέκατη αποτελείται από 124 φορτηγά» και πέρασε τα σύνορα την προηγουμένη.

Η Ρωσία διαψεύδει κατηγορηματικά τις καταγγελίες του Κιέβου και της Δύσης ότι εμπλέκεται στην ένοπλη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4.700 ανθρώπους μέσα σε εννιά μήνες, έχοντας εξοπλίσει τους αυτονομιστές κι έχοντας αναπτύξει τακτικές δυνάμεις των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων – το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας κάνει λόγο περί 7.500 Ρώσων στρατιωτικών μέχρι σήμερα.

Ενώ αρκετές φωνές στην Ευρωπαϊκή Ένωση καλούν να αποκλιμακωθούν οι οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία, χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ επέμεινε ότι μόνο η εφαρμογή «των συμφωνιών του Μινσκ στο σύνολό τους» θα ωθούσε την ΕΕ να εξετάσει την άρση μέρους των μέτρων που έχει λάβει.

Οι συμφωνίες που είχαν υπογραφεί τον περασμένο Σεπτέμβριο ανάμεσα στην Ομάδα Επαφής (εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Ουκρανίας, εκπρόσωποι της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ) και τους αυτονομιστές προέβλεπαν μεταξύ άλλων την αποχώρηση «των παράνομων ένοπλων οργανώσεων» από το ουκρανικό έδαφος.

Ο δήμος του Ντονέτσκ – πόλης που αποτελεί ένα από τα προπύργια των ανταρτών – έκανε εξάλλου λόγο για δύο νεκρούς πολίτες, τα πρώτα θύματα μεταξύ των αμάχων έπειτα από έναν μήνα, ακόμη επτά τραυματίες καθώς και πολυάριθμα κτίρια και τηλεπικοινωνιακές υποδομές που καταστράφηκαν σε βορειοδυτικές συνοικίες από πυρά πυροβολικού του ουκρανικού στρατού.

Οι βομβαρδισμοί «ξανάρχισαν έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα ηρεμίας. Από το πρωί οι εκρήξεις είναι ασταμάτητες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια 27χρονη κάτοικος της συνοικίας Πετρόβσκι, στο δυτικό τμήμα του Ντονέτσκ.