Τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό της Μεγάλης Βρετανίας πυροδότησε η στάση του υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος δεν έπραξε τα δέοντα, ως όφειλε, για να απομακρυνθούν επειγόντως από το Αφγανιστάν, μεταφραστές που συνεργάζονταν με το βρετανικό στρατό. Φέρεται ότι … ξέχασε να κάνει το επίμαχο τηλεφώνημα την προηγούμενη εβδομάδα επειδή … βρίσκονταν σε διακοπές! Ήδη έντονη ήταν η αντίδραση του ηγέτη των Εργατικών σε μια συζήτηση στο Κοινοβούλιο, ο οποίος άφησε αιχμές για τον Βρετανό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της DailyMail ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών τον ενημέρωσαν την περασμένη Παρασκευή ότι θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον Αφγανό ομόλογό του, Χανίφ Ατμάρ, ενώ οι Ταλιμπάν πλησίαζαν στην Καμπούλ.

Οι αξιωματούχοι είπαν στον Ράαμπ – ο οποίος απολάμβανε πολυτελείς διακοπές με την οικογένειά του στη Κρήτη – ότι έπρεπε να ζητήσει επειγόντως βοήθεια για τη διάσωση διερμηνέων που είχαν εργαστεί για τον βρετανικό στρατό, επισημαίνοντας του επίσης, ότι ήταν σημαντικό το τηλεφώνημα να γίνει από τον ίδιο και όχι από κάποιον κατώτερο υπουργό.

Όμως ο Ράαμπ, δεν έκανε το τηλεφώνημα. Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο ίδιος δεν ήταν διαθέσιμος και ανέθεσε το τηλεφώνημα στον Λορντ Γκόλντσμιθ, ο οποίος εκτελούσε καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών, για όσο διάστημα ο Ράαμπ θα απουσίαζε.

Μάλιστα, το ΥΠΕΞ ανέφερε χθες πως «η Γραμματεία Εξωτερικών δεσμεύθηκε για την πραγματοποίηση κάποιων άλλων κλήσεων και αυτή η συγκεκριμένη ανατέθηκε σε άλλο υπουργό».

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος

Παρόλα αυτά, το αφγανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να κανονίσει άμεσα μία κλήση μεταξύ του κ. Ατμάρ και του Βρετανού υφυπουργού, μιας και δεν ήταν ο άμεσος ομόλογός του. Ως αποτέλεσμα, οι δύο πλευρές δεν είχαν μιλήσει μέχρι τουλάχιστον την επόμενη μέρα, με συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος προτού οι Ταλιμπάν καταλάβουν στην εξουσία στην Καμπούλ.

Η αποκάλυψη αυτή από πλευράς της DailyMail, αναμένεται να αναζωπυρώσει τη διαμάχη σχετικά με τους χειρισμούς του Βρετανού ΥΠΕΞ, συνολικά για το θέμα. Ήδη ο ηγέτης των Εργατικών σε αντιπαράθεση στη Βουλή είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ, πάντως, αν έπεφτε η Καμπούλ, δεν θα έμενα να κάνω διακοπές», αφήνοντας αιχμές για την στάση του στο ζήτημα.

Να σημειωθεί πως ακόμα, πολλοί Αφγανοί μεταφραστές που συνεργάστηκαν με τον βρετανικό στρατό είναι ακόμα εγκλωβισμένοι στην Καμπούλ και όχι μόνο δεν μπορούν να φύγουν, αλλά δεν μπορούν να φτάσουν καν στο αεροδρόμιο, το οποίο περιμετρικά ελέγχουν οι Ταλιμπάν.