Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ότι κατέλαβαν την Κανταχάρ, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, εξέλιξη που σημαίνει ότι δεν απομένουν πλέον υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων παρά μόνο η πρωτεύουσα Καμπούλ και μερικές περιοχές ακόμη.

«Η Κανταχάρ καταλήφθηκε εξ ολοκλήρου. Οι μουτζαχεντίν (σ.σ. οι ‘ιεροί πολεμιστές’, όπως αποκαλούν τους μαχητές τους οι ισλαμιστές αντάρτες) έφθασαν στην Πλατεία των Μαρτύρων», στο κέντρο της πόλης, ανέφερε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν μέσω Twitter.

Κάτοικος της Κανταχάρ επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την πόλη.

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Λόιντ Όστιν, συνομίλησαν χθες Πέμπτη με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, τον Άσραφ Γάνι, στον οποίο παρείχαν τη διαβεβαίωση ότι η Ουάσινγκτον «παραμένει δεσμευμένη στην ασφάλεια και τη σταθερότητα» της εμπόλεμης χώρας, εν μέσω της ταχείας προέλασης των ισλαμιστών ανταρτών Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι κ.κ. Μπλίνκεν και Όστιν εξήγησαν στον αφγανό πρόεδρο ότι η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να απομακρύνει το μεγαλύτερο μέρος του διπλωματικού προσωπικού της από την Καμπούλ λόγω της «εξελισσόμενης κατάστασης ασφαλείας» και ότι θα επιταχυνθούν οι πτήσεις με τις οποίες μεταφέρονται εκτός της χώρας Αφγανοί που βοήθησαν τις ΗΠΑ, στους οποίους θα χορηγηθούν ειδικές βίζες.

Διαβεβαίωσαν ακόμη τον κ. Γάνι ότι η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη στη διατήρηση σθεναρής σχέσης με την κυβέρνησή του στα πεδία της διπλωματίας και της ασφάλειας.

«Η Λασκάρ Γκα εκκενώθηκε»

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν σήμερα τη Λασκάρ Γκα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν, επιτρέποντας οι δυνάμεις του στρατού, πολιτικοί, αξιωματούχοι και δημόσιοι λειτουργοί να φύγουν από την πόλη, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στα αφγανικά σώματα ασφαλείας.

«Η Λασκάρ Γκα εκκενώθηκε. Αποφασίστηκε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για 48 ώρες» ώστε να απομακρυνθούν οι δυνάμεις του στρατού και οι αξιωματούχοι, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή αυτή.

Λίγη ώρα νωρίτερα, οι Ταλιμπάν ανακοίνωναν ότι κατέλαβαν και την Λασκάρ Γκα, μόλις μερικές ώρες αφού έκαναν γνωστό πως πήραν την Κανταχάρ.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ συζήτησε την κατάσταση με τους ομολόγους του της Γερμανίας και του Καναδά και τον ΓΓ του NATO

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, συζήτησε με τους ομολόγους του της Γερμανίας, Χάικο Μάας, και του Καναδά, Μαρκ Γκαρνό, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού για την «ταχέως εξελισσόμενη» κατάσταση στο Αφγανιστάν και το σχέδιο της Ουάσινγκτον να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού από την Καμπούλ, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη να διατηρήσει «σθεναρή σχέση στα πεδία της διπλωματίας και της ασφάλειας» με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν και να συνεχίσει να «συνεργάζεται με τους Συμμάχους».

Οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να προελαύνουν με ραγδαίο ρυθμό. Χθες κατέλαβαν τη Χεράτ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, και κινούνται προς την πρωτεύουσα Καμπούλ. Στη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσαν πως κατέλαβαν «πλήρως» την Κανταχάρ.