Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι ανήγγειλε ότι τον Ιανουάριο θα καλέσει τους πρωθυπουργούς της Σερβίας και του Κοσόβου σε νέα συνάντηση, υψηλού επιπέδου, στις Βρυξέλλες και τόνισε η εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας παραμένει προτεραιότητα για την ΕΕ.

«Χαίρομαι για τη συνέχιση του σημαντικού έργου της εξομάλυνσης των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας. Για την ΕΕ και για μένα προσωπικά, αυτό παραμένει μεγάλη προτεραιότητα», ανακοίνωσε η κ. Μογκερίνι μετά από συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

«Είμαι ικανοποιημένη, επειδή το έργο της εφαρμογής της συμφωνίας των Βρυξελλών συνεχίζεται σε τεχνικό επίπεδο. Όμως υπάρχει ακόμη δουλειά», πρόσθεσε.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, ότι με τον κ. Θάτσι αντάλλαξε απόψεις για την πρόοδο του Κοσόβου.

«Συμφωνήσαμε ότι τώρα, εφ΄όσον στην Πρίστινα συγκροτήθηκε νέα κυβέρνηση, πρέπει με εντατικότερους ρυθμούς να συνεχιστεί το έργο στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της ΕΕ, ώστε να καταστεί δυνατή πρόοδος τον επόμενο χρόνο, τόσο όσον αφορά την εσωτερική ανάπτυξη του Κοσόβου, όσο και στην πορεία προσέγγισης της ΕΕ», είπε η κ. Μογκερίνι.