Η επίσημη αλήθεια για τη δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού, Ζόραν Τζίντζιτς είναι γεμάτη κενά, αποκλίσεις και ασάφειες τονίστηκε σήμερα στο Βελιγράδι στη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου «Τρίτη σφαίρα» του Μίλαν Βερούοβιτς, πρώην σωματοφύλακα του δολοφονηθέντος και του δημοσιογράφου Νίκολα Βρζιτς.

Καταλήξαμε στο σημαντικό συμπέρασμα ότι όλα τα επιβεβαιωμένα γεγονότα που παρουσιάστηκαν έρχονται σε αντίθεση με τα αποδεικτικά στοιχεία, τις καταθέσεις μαρτύρων και τους στοιχειώδεις νόμους της φυσικής, είπε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Νίκολα Βρζιτς.

Το βιβλίο είναι ντοκουμέντο, επειδή μετά την ολοκλήρωση της δίκης παρέμεινε ένας τεράστιος όγκος υλικού και γεννήθηκε η ιδέα να το συγκεντρώσουμε για να μάθει η κοινή γνώμη όλα τα γεγονότα, τόνισε ο Μίλαν Βερούοβιτς.

Ο σωματοφύλακας του Ζόραν Τζίντζιτς, ο οποίος τραυματίστηκε στις 12 Μαρτίου του 2003 όταν πυροβολήθηκε ο Σέρβος πρωθυπουργός και ο δημοσιογράφος Νίκολα Βρζιτς στο βιβλίο τους αποσυναρμολόγησαν την «επίσημη αλήθεια» για το έγκλημα που σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία της Σερβίας.

Με επιχειρήματα και κοινή λογική αναλύουν τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η έρευνα, την αστυνομική επιχείρηση «Ξίφος» κατά της μαφίας του Ζέμουν μέλη της οποίας καταδικάστηκαν για τη δολοφονία, τη σύνταξη κατηγορητηρίων και τη δίκη των καταδικασθέντων για τη δολοφονία του πρωθυπουργού της Σερβίας.

Αποκαλύπτουν τυχαίες ή σκόπιμες παραλείψεις της αστυνομίας, της εισαγγελίας και της δικαιοσύνης και ορισμένων από την πολιτική ηγεσία, που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να καλύψουν την πραγματική αλήθεια όχι μόνο για τους δράστες, αλλά και για τα κίνητρα της δολοφονίας και τις συνέπειες που προκάλεσε η δολοφονία του Τζίντζιτς.

Στην ιατροδικαστική εξέταση δεν αναφέρεται η μεγάλη διαφορά στο μέγεθος των τραυμάτων εισόδου στον Βερούοβιτς και στον Τζίντζιτς, ούτε ότι οι φθορές που προκλήθηκαν στα ρούχα τους διαφέρουν, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για το ίδιο όπλο, αναφέρθηκε στη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου.

Ο Βρζιτς ως άμεσα υπεύθυνους για τα άγνωστα στοιχεία σε αυτή την υπόθεση έδειξε την αστυνομία, την εισαγγελία και το δικαστήριο αλλά πρόσθεσε ότι όλοι αυτοί χρειάζονται κάποιον να τους συνδέσει κι αυτό είναι το πολιτικό παρασκήνιο με σημαντική παρουσία παραγόντων από το εξωτερικό με δεδομένο το ρόλο των αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο ιστορικός Τσέντομιρ Γιάνκοβιτς τόνισε ότι υπάρχουν πολλές λάθος ερμηνείες που παρέχουν βάσιμες υποψίες ότι η υπόθεση δεν εξετάστηκε μέχρι τέλους όπως πρέπει, καθώς λείπει το πολιτικό παρασκήνιο.

Ο δικηγόρος Μπόζο Πρέλεβιτς ανέφερε ότι ήταν περισσότεροι εκείνοι που κατέστρεφαν ίχνη, παρά εκείνοι που τα εντόπιζαν, επειδή υπάρχουν μάρτυρες, οι οποίοι έδιναν καταθέσεις για τρίτη σφαίρα και στη συνέχεια εξαφανίζονταν.

Παρατήρησε ότι ήταν η μοναδική υπόθεση στην οποία δεν έγινε σωστή αναπαράσταση του εγκλήματος, αν και επρόκειτο για τη δολοφονία πρωθυπουργού.

«Ασκήθηκε μεγάλη πίεση ώστε η εισαγγελία να μείνει σε μία αυστηρά ελεγχόμενη αλήθεια και να υπάρξει το συντομότερο δυνατό ετυμηγορία χωρίς να μπει στο βάθος της υπόθεσης» πρόσθεσε.

Ο κ. Πρέλεβιτς έκανε λόγο για παρουσίαση της μισής αλήθειας, επειδή οι καταδικασθέντες συμμετείχαν στη δολοφονία, αλλά δεν ήταν το συνολικό σώμα δολοφόνων, καθώς, όπως είπε, δεν θα τους τοποθετούσε όλους μόνο στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

«Οι μάρτυρές μας δέχθηκαν απειλές, εκφοβίστηκαν και το θέμα είναι ποιος χρηματοδοτεί αυτή τη χειραγώγηση όλα αυτά τα χρόνια, δύσκολα η μαφία του Ζέμουν να έχει από τη φυλακή αυτή την επιμελητεία για να το κάνει» ανέφερε ο κ. Πρέλεβιτς.