Το ποσό των δέκα εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ότι θα δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις τουρκικές αρχές για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των Σύρων προσφύγων που έχουν αναζητήσει άσυλο στην Τουρκία.

Η νέα χρηματοδότηση ανακοινώθηκε κατά την χθεσινή επίσκεψη της Ύπατης Εκπροσώπου Φ. Μογκερίνι και του Επιτρόπου Χ. Στυλιανίδη σε κατασκήνωση προσφύγων στην πόλη Κιλίς της κεντρικής Τουρκίας.

Όπως δήλωσε η Εκπρόσωπος της ΕΕ «σήμερα, εντείνουμε τη βοήθειά μας προς τον λαό της Συρίας και για τις τουρκικές κοινότητες που φιλοξενούν πρόσφυγες από τη Συρία».

«Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στη συνεχή υποστήριξή μας προς τον πληθυσμό των προσφύγων στη χώρα, η οποία είναι ο λόγος για τον οποίο εντείνουμε την βοήθειά μας», είπε από την πλευρά του ο Κύπριος Επίτροπος Χ. Στυλιανίδης αφού πρώτα αναγνώρισε την βοήθεια των τούρκικων αρχών και του τουρκικού λαού προς τους Σύριους πρόσφυγες.

Η νέα χρηματοδότηση στοχεύει στην οικονομική και υλική υποστήριξη των νεοαφιχθέντων και των προσφύγων που ζουν εκτός προσφυγικών κατασκηνώσεων.

Από την έναρξη της συριακής κρίσης έως σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να συνεισφέρει τόσο οικονομικά όσο και ανθρωπιστικά διαθέτοντας το ποσό των 187 εκατ. για τους πρόσφυγες της Τουρκίας, εμπειρογνώμονες, εκπαιδευτικά μέσα και υπηρεσίες που διευκολύνουν την υποδοχή και ομαλή εγκατάσταση των προσφύγων.