Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τους επόμενους μήνες να καταβάλουν προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσε σήμερα ο Αμερικάνος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενώ επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον θα αυξήσει το ποσό της βοήθειας που προσφέρει στη σύμμαχό της στη Μέση Ανατολή, την Ιορδανία, στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από μία συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ στο Λευκό Οίκο όπου σημείωσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο το εάν η Τεχεράνη θα αδράξει την ευκαιρία που της δόθηκε για την επίτευξη συμφωνίας στις συνομιλίες που διεξάγει με την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Ενημέρωσα την μεγαλειότητά του σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν και του επισήμανα ότι εμείς προτιμάμε να μην υπάρξει καμία συμφωνία παρά να υπάρξει μία κακή συμφωνία, ωστόσο συνεχίζουμε να θεωρούμε πιθανό το ενδεχόμενο να εξαλείψουμε τον κίνδυνο το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο» είπε ο Ομπάμα σε δημοσιογράφους.

«Εάν το Ιράν αδράξει αυτήν την ευκαιρία ή δεν το κάνει είναι κάτι που δεν μπορούμε ακόμα να καθορίσουμε, αλλά θα συνεχίσουμε να το προσπαθούμε στο διάστημα των επόμενων μηνών και θα κρατάμε την Ιορδανία ενήμερη».

Η Ουάσιγκτον θεωρεί την Ιορδανία μια σημαντική σύμμαχο στην περιοχή και ο Ομπάμα επαίνεσε την χώρα αυτή για την φιλοξενία που παρέχει στους πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη Συρία για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν πρόσθετες δανειακές εγγυήσεις και περαιτέρω βοήθεια προς την Ιορδανία προκειμένου να «ενισχύσουν το είδος των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζονται στο εσωτερικό της Ιορδανίας».

Το ποσό της βοήθειας θα ανέλθει στο 1 δισεκατομμύριο ετησίως, έναντι 660 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως που προσέφερε έως σήμερα.

Η Ουάσιγκτον εξάλλου μαζί με τους συμμάχους της στο διεθνή συνασπισμό σημειώνουν αργή αλλά σταθερή πρόοδο εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, τόνισε ο Ομπάμα.

Επιπλέον ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Ιορδανία είναι ένας ισχυρός εταίρος στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

«Προφανώς την επόμενη ημέρα του πολέμου στη Γάζα και εξαιτίας ορισμένων προκλήσεων στην Ιερουσαλήμ, το περιβάλλον δεν είναι πρόσφορο για το είδος των ειρηνευτικών πρωτοβουλιών που θα θέλαμε να δούμε» είπε ο Ομπάμα.