Στη Νότια Κορέα άρχισαν σήμερα τον εμβολιασμό των πολιτών στο ηλικιακό φάσμα μεταξύ 55 και 59 ετών, καθώς επιδιώκουν να επιταχυνθεί η εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού εν μέσω του λεγόμενου 4ου κύματος της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η διαδικασία ανεστάλη για πάνω από μια εβδομάδα νωρίτερα αυτόν τον μήνα, καθώς τα αλλεπάλληλα ρεκόρ των μολύνσεων γιγάντωσαν την ήδη μεγάλη ζήτηση των εμβολίων, εξαντλώντας τα διαθέσιμα αποθέματα και προκαλώντας την κατάρρευση του ιστότοπου της κυβέρνησης μέσω του οποίου μπορεί κανείς να κλείσει ραντεβού.

Κάπου 6,17 εκατ. άνθρωποι –ή το 84% των πολιτών της Νότιας Κορέας μεταξύ 50 και 60 ετών– έκλεισαν ραντεβού την περασμένη εβδομάδα και οι αρχές αναγκάστηκαν να στραφούν στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech αντ’ αυτού της Moderna για μέρος της πληθυσμιακής αυτής ομάδας καθώς παρατηρούνται αρκετές διακυμάνσεις στις προμήθειες.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μουν Τζε-ιν επικρίνεται, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, για την έλλειψη δόσεων και για την αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο χρονοδιάγραμμα ως προς τη χορήγηση της πρώτης και της δεύτερης δόσης στις 4 εβδομάδες αντί των 3, ώστε το μεσοδιάστημα πρακτικά να ταυτίζεται με εκείνο του σκευάσματος της Moderna.

Η Σεούλ έδωσε την προτεραιότητα στην ανοσοποίηση των ηλικιωμένων, άλλων ομάδων υψηλού κινδύνου και των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή. Ως εδώ, το 33% των 52 εκατ. κατοίκων της Νότιας Κορέας έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση, το 13% έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.

Σκοπός των αρχών είναι να ανοσοποιηθεί πλήρως το 70% του πληθυσμού ως τον Σεπτέμβριο.

Η Κορεατική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA) ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 4 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 1.318 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 2.077 νεκρούς επί συνόλου 190.166.

Ο μέσος όρος των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα έφθασε τα 1.566.

Ο δείκτης θνητότητας βρίσκεται στο 1,09%.