Τη χορήγηση τρίτης δόσης με εμβόλιο κατά του κορονοϊού, τύπου mRNA, συνέστησε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας της Σερβίας.

«Με βάση προηγούμενες, σχετικά λίγες, μελέτες που έχουν δείξει ότι η χρήση της τρίτης δόσης ή της συμπληρωματικής δόσης του εμβολίου για την covid-19 οδηγεί σε αύξηση της ανοσοαπόκρισης, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την ανοσοποίηση συνιστά τη χορήγηση τρίτης δόσης, δηλαδή, συμπληρωματική δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό σε όλα τα εμβολιασμένα άτομα, τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου που είχαν λάβει προηγουμένως» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ ΜΠΕ από το Βελιγράδι.

Προτείνεται, δηλαδή, η τρίτη δόση να γίνει με εμβόλιο που παρασκευάστηκε με τη μέθοδο mRNA (Pfizer-Moderna) ανεξαρτήτως από τον τύπο εμβολίου που χορηγήθηκε στις δύο πρώτες δόσεις.

Οι ειδικοί προτείνουν να δοθεί προτεραιότητα για τη χορήγηση της τρίτης δόσης «σε άτομα με ανοσοανεπάρκεια και ανοσοκατασταλτικές καταστάσεις, αποδέκτες μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών και στερεών οργάνων και άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Επίσης σε άτομα άνω των 70 ετών, άτομα άνω των 60 ετών που συγκατοικούν με ηλικιωμένους ή εργάζονται σε ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και σε ιδρύματα κοινωνικής περίθαλψης καθώς και σε άτομα που ζουν με ανοσοκατασταλμένους ασθενείς».

Επισημαίνεται, ωστόσο, πως η κυβερνητική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας θα αποφασίσει την 1η Αυγούστου αν θα κάνει αποδεκτές τις συστάσεις των ειδικών.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, πως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σταδιακή αύξηση των νέων κρουσμάτων στη χώρα, αν και τα ημερήσια περιστατικά του ιού δεν ξεπερνούν τα 250. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 202 νέα κρούσματα κορονοϊού ενώ απεβίωσαν τρία άτομα από επιπλοκές της νόσου. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 323 ασθενείς με κορονοϊό εκ των οποίων οι δέκα είναι διασωληνωμένοι.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.