Με τους καθυστερημένους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο, λόγω της πανδημίας να λαμβάνουν χώρα τελικά τον Ιούλιο του 2021 -στις 23 Ιουλίου η έναρξή τους- αξίζει τον κόπο να κάνουμε μια αναδρομή πίσω στην πρώτη φορά που το Τόκιο φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1964.

Διαρκώντας από τις 10 έως τις 24 Οκτωβρίου, οι 18οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν καινοτόμοι με πολλούς τρόπους. Δείτε παρακάτω, λοιπόν, τρεις πρωτιές στην ιστορία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων από την πρώτη φορά που φιλοξενήθηκαν στο Τόκιο.

Ήταν η πρώτη πόλη εκτός Δύσης που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Όταν το Τόκιο φιλοξένησε τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964, ήταν η πρώτη μη δυτική πόλη που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν η πρώτη φορά που το Τόκιο επιλέχθηκε να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς. Σύμφωνα με το grunge.com, το 1936 το Τόκιο επιλέχθηκε να φιλοξενήσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1940. Ωστόσο, αφού η Ιαπωνία εισέβαλε στην Κίνα το 1937, τελικά κατέληξε να εγκαταλείψει τα καθήκοντά της φιλοξενίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με το Give Me Sport, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021, το Τόκιο είναι, επίσης, η πρώτη ασιατική πόλη που φιλοξενεί δύο φορές τη διοργάνωση.

Το 1964 ήταν η πρώτη φορά που έγινε ζωντανή μετάδοση των Ολυμπιακών παγκοσμίως

Οι καλοκαιρινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο του 1964 ήταν αξιοσημείωτοι, καθώς ήταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που μεταδόθηκαν ζωντανά σε όλο τον κόσμο. Αν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ρώμης του 1960 ήταν οι πρώτοι που μεταδόθηκαν ζωντανά, μεταδόθηκαν μόνο στην Ευρώπη. Όμως, σύμφωνα με τα Guinness World Records, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο του 1964 ήταν οι πρώτοι που μεταδόθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο. Και για τους τηλεθεατές στην Ιαπωνία, η κάλυψη των Ολυμπιακών ήταν μάλιστα και έγχρωμη.

Χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά υπολογιστές

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο του 1964 ήταν επίσης τεχνολογικά αξιοσημείωτοι λόγω του γεγονότος ότι ήταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που χρησιμοποιήθηκαν υπολογιστές. Στο «Κατανόηση των Ολυμπιακών Αγώνων», οι John Horne και Garry Whannel γράφουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο του 1964 χρησιμοποίησαν ένα σύστημα υπολογιστή που σχεδίασε η IBM για «αναφορά, καταγραφή και μετάδοση δεδομένων κειμένου των αθλητικών γεγονότων», αναφέρει το grunge.com.