Το ότι δεν θα κάνει αποδεκτό το όποιο προαπαιτούμενο προβάλλει η Τουρκία, για να αρχίσει ξανά ο διάλογος διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

«Πρώτη και ύψιστη επιδίωξή μας παραμένει η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης που θα ενώνει την πατρίδα μας, που θα την απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα, που θα την απαλλάσσει από παρωχημένες εγγυήσεις που στην ουσία αποτέλεσαν και την αρχή των δεινών αυτού του κράτους», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Αναστασιάδης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε χαιρετισμό του στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Σπύρου Πετούση στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «αυτό που επιδιώκουμε είναι επιτέλους να κατανοήσουν οι κατακτητές, πως το δίκαιο δεν επιβάλλεται με στρατιωτικά μέσα, αλλά από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, από τις αρχές και αξίες της ΕΕ, της οποίας μέλος είναι η Κύπρος. Από τις αρχές και αξίες που υπαγορεύουν αλληλοσεβασμό, από τις αρχές και αξίες που υπαγορεύουν πως οι μειοψηφίες δεν κυβερνούν τις πλειοψηφίες και αυτό δεν το λέω για την πολιτική ισότητα που είναι κανόνας σε κάθε ομοσπονδία. Το λέω γιατί κάποιοι θέλησαν, χρησιμοποιώντας την τουρκοκυπριακή κοινότητα, να μετατρέψουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε τουρκικό προτεκτοράτο. Και αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό, γιατί δεν το επιτρέπουν ούτε οι αρχές του δικαίου ούτε ο σεβασμός στους ήρωες.

Αυτό που έχω δηλώσει και στον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε όλους τους θεσμούς, είναι την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα μας να συμμετάσχουμε σε ένα δημιουργικό διάλογο που θα τον διακρίνει ο σεβασμός, ο αλληλοσεβασμός, που πρέπει να είναι το κύριο χαρακτηριστικό κάθε κράτους που λειτουργεί σωστά, που μπορεί να βιώσει και να επικρατήσει στον χρόνο, που μπορεί να διασφαλίσει τις βασικές ελευθερίες, να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες πραγματικά ειρηνικής συνύπαρξης και όχι επιβολής συνύπαρξης, που θα αποδίδει το δίκαιο σε όλους τους πρόσφυγες που ζουν εδώ και 47 χρόνια το δράμα της εισβολής και κατοχής. Που θα επιτρέψει, επιτέλους, οι νέοι μας να έχουν προοπτική και μέλλον.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως δεν θα κάνω αποδεκτό το όποιο προαπαιτούμενο προβάλλει η Τουρκία, προκειμένου να επαναρχίσει ο διάλογος.

Κοινό έδαφος υπάρχει, το είπα και στον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών. Δεν είναι άλλο από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα όσα μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί, γενικότερα το διεθνές δίκαιο, που δεν είναι εύρημα δικό μας, αλλά δημιούργημα της ανθρωπότητας ύστερα από την καταστροφή από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένα Έθνη έχουν ενημερωθεί για τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας»

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ενημερωθεί για τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει τη νέα προκλητική τουρκική ενέργεια στη θαλάσσια περιοχή Τηλλυρίας, είπε ότι «έχει ενημερωθεί η ΕΕ, έχουν ενημερωθεί τα ΗΕ και αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για ένα περιστατικό πρόκλησης και πάλι.

Ενδέχεται, ενόψει των μέτρων προστασίας του Τούρκου Προέδρου, να υπερέβησαν τα εσκαμμένα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα κλιμακωθεί η κατάσταση», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.