Η υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς στις προεδρικές εκλογές στο Περού, η Κέικο Φουχιμόρι, υπαινίχθηκε χθες Σάββατο ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αναγνωρίσει τη νίκη του αντιπάλου της, του υποψήφιου της ριζοσπαστικής αριστεράς Πέδρο Καστίγιο, αν το εκλογοδικείο τον ανακηρύξει νικητή της αναμέτρησης την 6η Ιουνίου.

«Λένε ότι σε μερικές ώρες ή ημέρες θα επικυρώσουν την εκλογική απάτη και εμείς λέμε ότι δεν θα το αποδεχθούμε», είπε η κυρία Φουχιμόρι κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη Λίμα.

Το εκλογοδικείο (Jurado Nacional de Elecciones, JNE) συνεχίζει ακόμη να μελετά τις προσφυγές που υποβλήθηκαν από τους υποψήφιους, στην πλειονότητά τους από την νεοφιλελεύθερη υποψήφια, 46 ετών, προτού ανακηρύξει τον νικητή ή τη νικήτρια. Η επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος ενδέχεται να γίνει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων είδαμε να υποβάλλονται τόσες προσφυγές για παρατυπίες» και μολαταύτα «θέλουν να ανακοινώσουν εξαναγκαστικά ένα αποτέλεσμα», είπε η κυρία Φουχιμόρι, που διατείνεται πως διαπράχθηκε «νοθεία», χωρίς να παρουσιάζει κάποια απόδειξη γι’ αυτό.

Από τη δική τους πλευρά, η αποστολή εκλογικών παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν είδαν ενδείξεις για νοθεία, απεναντίας χαρακτήρισαν την εκλογική διαδικασία ελεύθερη, δίκαιη και διαφανή και υπερασπίστηκαν το έργο της εκλογικής επιτροπής και του εκλογοδικείου

Μετά την καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων, ο Πέδρο Καστίγιο προηγείται με το 50,12% των ψήφων, ή με διαφορά περίπου 44.000 ψήφων. Η Κέικο Φουχιμόρι περιορίζεται στο 49,87%. Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν έχει ακόμα επισημοποιηθεί, έναν μήνα και πλέον αφού διεξήχθη ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών.

Ο επόμενος ή η επόμενη πρόεδρος του Περού κανονικά θα ορκιστεί και θα αναλάβει καθήκοντα την 28η Ιουλίου.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης του αποτελέσματος, υποστηρικτές των δύο αντιπάλων έχουν κατασκηνώσει στη Λίμα για να «υπερασπιστούν» τις ψήφους τους.