Εντός του Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης του 70% του ενήλικου πληθυσμού στο Βέλγιο σύμφωνα με τον Φλαμανδό Υπουργό Υγείας, Φρανκ Βαντενμπρούκε.

«Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο. Πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί για να αποφύγουμε τις μαζικές μολύνσεις», προειδοποίησε παράλληλα ο ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας του Βελγίου στο γαλλόφωνο δίκτυο RTBF, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επισήμανε, πάντως, ότι αυτή τη στιγμή το Βέλγιο βρίσκεται στη δεύτερη θέση των χωρών της ΕΕ σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Πάνω από το 76% των ενηλίκων Βέλγων έχει λάβει την πρώτη δόση εμβολίου, ενώ περίπου 4 εκατομμύρια είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Παρά τα ενθαρρυντικά αυτά στοιχεία, ο Φρανκ Βαντενμπρούκε είπε ότι τίθεται το ερώτημα εάν θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού. Όπως είπε, είναι κρίσιμο να εμβολιάζονται οι επαγγελματίες στον χώρο της Υγείας, μέχρι στιγμής πάντως δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικού εμβολιασμού τους.

«Έχουμε επιλέξει μία προσέγγιση, η οποία στηρίζεται στον εθελούσιο εμβολιασμό. Πιστεύω ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε τους θεσμούς να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να πείσουν το υγειονομικό προσωπικό να εμβολιαστεί. Υπάρχουν ακόμη μεγάλες αποκλίσεις. Πρέπει να τους πείσουμε».

Ο ίδιος γνωρίζει ότι κάποια άτομα έχουν προβληματισμούς σε σχέση με τον εμβολιασμό, αλλά επιμένει στις θετικές επιπτώσεις του: «Ρίξτε μια ματιά στην πτώση των μολύνσεων. Είναι πραγματικά εντυπωσιακή», δήλωσε.