Πέντε διευθυντικά στελέχη ανθρακωρυχείου στην πόλη Πίνγκντιγκσαν της Κίνας καταδικάστηκαν χθες ως υπαίτιοι για το θάνατο 76 εργαζομένων σε έκρηξη που είχε σημειωθεί στις 8 Σεπτεμβρίου 2009.

Σύμφωνα με το δικαστήριο οι κατηγορούμενοι αγνόησαν τα υψηλά επίπεδα αερίου στις στοές του ανθρακωρυχείου και είναι η πρώτη φορά που διευθυντές ορυχείων κρίνονται ένοχοι γιατί έθεσαν τη δημόσια ασφάλεια σε κίνδυνο.

Η κατάρρευση μιας στοάς μερικές ημέρες πριν την έκρηξη είχε καταστρέψει εξοπλισμό εξαερισμού ενώ οι αισθητήρες για τα επίπεδα του αερίου στη στοά είχαν απενεργοποιηθεί με εντολές της διεύθυνσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Ο διευθυντής του ορυχείου Λι Σίντζουν καταδικάστηκε σε θάνατο με διετή αναστολή, η οποία συνήθως μετατρέπεται σε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ο υποδιευθυντής Χαν Έρτζουν, επικεφαλής της τεχνικής υπηρεσίας και υπεύθυνος για τη συντήρηση, καταδικάστηκε επίσης σε θάνατο με διετή αναστολή.

Ο Χου Μιν, υποδιευθυντής αρμόδιος για την ασφάλεια, καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ο Ντενγκ Σουτζούν, υποδιευθυντής αρμόδιος για την παραγωγή, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 15 ετών.

Ο Γιούαν Γινγκζιού, βοηθός διευθυντής, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 13 ετών για την διοργάνωση παράνομης και επικίνδυνης οικονομικής δραστηριότητας.