Την ικανοποίησή του «για την αλληλεγγύη και τη στήριξη των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας», όπως αυτό «αποτυπώνεται στα υιοθετηθέντα Συμπεράσματα», εξέφρασε ο Νίκος Αναστασιάδης. Αυτό έγινε σαφές κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής και τη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η ανάπτυξη μιας αμοιβαίας επωφελούς σχέσης μεταξύ της Τουρκίας και της Ένωσης, κάτι που και η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλω να πω επιδιώκει, εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

«Θεωρώ πως εξίσου θερμές ευχαριστίες οφείλω προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που με τις παρεμβάσεις και του ιδίου έγινε κατορθωτό να επιτύχουμε τα συγκεκριμένα Συμπεράσματα», σημείωσε ακόμη ο κ. Αναστασιάδης.

Επίσης, ανέφερε ότι «σε απάντησή του ο γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, αλλά και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, και ο ύπατος εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ, τόνισαν πως η επιδιωκόμενη από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία λύση, είναι “Non-starter”, γιατί βρίσκεται σε αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, σε αντίθεση με τους όρους εντολής του γενικού γραμματέα, αλλά και από ευρωπαϊκής πλευράς ενάντια στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Όπως είπε ακόμη ο κ. Αναστασιάδης και σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «κατά τη διάρκεια της συνάντησης μου με τον γενικό γραμματέα, εξέφρασα την απογοήτευσή μου για τα αποτελέσματα της άτυπης συνάντησης στη Γενεύη, σαν αποτέλεσμα των προϋποθέσεων που έθεσε η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Παράλληλα, επισήμανε ότι εξέφρασε «την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα», αλλά και την «πολιτική βούληση, τόσο να συμμετάσχει σε μια νέα άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό όσο -και πιο προτιμητέο- να εμπλακούμε σε έναν δημιουργικό και ουσιαστικό διάλογο που θα βασίζεται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτος-μέλος της οποίας είναι και θα συνεχίσει να είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».