Το κεντρικό Σίδνεϊ, αλλά και τα ανατολικά προάστια της πόλης που περιλαμβάνουν την παραλία Μπόντι, εισέρχονται από σήμερα τα μεσάνυχτα σε λοκντάουν για μία εβδομάδα, καθώς οι αρχές αγωνίζονται να περιορίσουν την εξάπλωση στην πόλη του πιο μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού Δέλτα, αναφέρει το ΑΠΕ.

Άνθρωποι που ζουν ή εργάζονται στις περιοχές των τεσσάρων τοπικών συμβουλίων στο Σίδνεϊ έχουν λάβει οδηγίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες να παραμείνουν στα σπίτια τους, εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως δήλωσε η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζικλιάν στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ. Οι κάτοικοι επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι μόνον για λόγους εργασίας σε σημαντικούς τομείς ή στην εκπαίδευση, για ιατρικούς λόγους, για τα οικιακά ψώνια ή για άθληση σε εξωτερικούς χώρους.

«Δε θέλουμε να δούμε αυτή την κατάσταση να παρατείνεται για εβδομάδες, θέλουμε να δούμε αυτή την κατάσταση να τελειώνει το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε η ίδια. Είκοσι δύο περιστατικά μόλυνσης τοπικής μετάδοσης αναφέρθηκαν σήμερα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση των μολύνσεων, από τον εντοπισμό του πρώτου περιστατικού στην περιοχή Μπόντι την προηγούμενη Τετάρτη. Επρόκειτο για έναν οδηγό λιμουζίνας που μετέφερε ένα πλήρωμα αεροπορικής εταιρίας που πετούσε στο εξωτερικό.

Αξιωματούχοι προχώρησαν στη διάρκεια της νύχτας στην κήρυξη υγειονομικού συναγερμού σε περισσότερες από δώδεκα νέες περιοχές στο Σίδνεϊ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, στην οποία κατοικεί το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της Αυστραλίας, καθώς ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων από το τελευταίο ξέσπασμα ανέρχεται πλέον στα 60 περιστατικά.

Η Νέα Νότια Ουαλία απομονώθηκε αποτελεσματικά από την υπόλοιπη χώρα

Η Νέα Νότια Ουαλία καθυστέρησε την κήρυξη ενός σκληρού λοκντάουν, ενώ επέβαλε την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους στο Σίδνεϊ, συμπεριλαμβανομένων των γραφείων, περιόρισε τους κατοίκους σε επτά περιοχές τοπικών συμβουλίων απαγορεύοντάς τους να φύγουν από την πόλη και περιόρισε τις συγκεντρώσεις στα σπίτια, στα πέντε άτομα.

Οι παραπάνω περιορισμοί είχε αρχικά προγραμματιστεί να τερματιστούν την Τετάρτη, ενώ τώρα παρατείνονται μέχρι τα μεσάνυχτα της 2ας Ιουλίου. Η ταχεία ιχνηλάτηση των επαφών, η εφαρμογή σκληρών κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, αλλά και η υψηλή συμμόρφωση της κοινότητας στην τήρηση των μέτρων, βοήθησαν την Αυστραλία να καταπολεμήσει προηγούμενα ξεσπάσματα, αλλά και να κρατήσει σχετικά χαμηλά τους αριθμούς της COVID-19, με λίγα λιγότερα από 30.400 περιστατικά μόλυνσης και 910 θανάτους.

Η Νέα Νότια Ουαλία απομονώθηκε αποτελεσματικά από την υπόλοιπη χώρα, μετά την επιστροφή της εφαρμογής σκληρών κανόνων ελέγχου στα σύνορα από άλλες πολιτείες της Αυστραλίας, που αντέδρασαν στο τελευταίο ξέσπασμα, συμπεριλαμβανομένης μιας συνολικής απαγόρευσης εισόδου των επισκεπτών από τα προάστια του Σίδνεϊ που δέχθηκαν το πιο σοβαρό πλήγμα.

Το Κουίνσλαντ σταμάτησε 186 επιβάτες που επεδίωξαν να εισέλθουν στην πολιτεία αεροπορικώς και τους έστειλε πίσω στο Σίδνεϊ, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της πολιτείας. O πρόεδρος της Ιατρικής Ένωσης της Αυστραλίας (ΑΜΑ) Ομάρ Κορσίντ δήλωσε ότι οι τελευταίοι περιορισμοί «δεν επαρκούν» και παρότρυνε τους αξιωματούχους να θέσουν ολόκληρη την πόλη σε καθεστώς λοκντάουν.