Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα επισκεφθεί το Βερολίνο τον επόμενο μήνα, ανήγγειλε ο ίδιος έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξή του με την γερμανίδα καγκελάριο, την Άγκελα Μέρκελ.

Ανέφερε ότι τα ζητήματα της ουκρανικής εθνικής ασφάλειας θα είναι αυτά που θα θιγούν κυρίως στις επαφές του, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες ή να δώσει ακριβή ημερομηνία. «Είμαι ευγνώμων για την πρόσκληση», περιορίστηκε να συμπληρώσει στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο αρχηγός του κράτους είχε επισκεφθεί το Βερολίνο λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την εξουσία, το 2019.

Η Γερμανία συμβάλλει στις προσπάθειες επίλυσης της σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία εδώ και χρόνια.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας διαβεβαίωσε πρόσφατα ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο, εν μέσω της μακράς διένεξης για τον υποθαλάσσιο αγωγό αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας φοβάται πως αφού τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός, θα απολέσει τα εκατομμύρια ευρώ που λαμβάνει από τη Μόσχα σε τέλη για τη διέλευση του ρωσικού αερίου. Η χώρα, που αντιμετωπίζει επί χρόνια βαθιά οικονομικά προβλήματα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα αυτά.

Το Κίεβο εξάλλου αξίωσε πρόσφατα από τη Γερμανία όπλα για να προστατευθεί από αυτήν που αποκαλεί ρωσική επιθετικότητα. Το Βερολίνο απέρριψε όμως την ιδέα.