Το Ιράν συνεχίζει να μη συνεργάζεται και ακόμα δεν έχει απαντήσει στα ερωτήματα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για την πιθανή στρατιωτική διάσταση του πυρηνικού του προγράμματος, επεσήμανε σήμερα η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις της Τεχεράνης με τη Δύση εισέρχονται στην τελική τους φάση ενόψει της επίτευξης μιας τελικής συμφωνίας.

«Το Ιράν δεν έχει προσφέρει την παραμικρή εξήγηση» για δύο συγκεκριμένα θέματα στα οποία αναμενόταν να δοθεί απάντηση την 25η Αυγούστου, κατήγγειλε η ΙΑΕΑ σε νέα της έκθεση.

Η απάντηση για τα ζητήματα αυτά, που θεωρείται κρίσιμη στο πλαίσιο της έρευνας για την πραγματική φύση του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, είναι λίγο πιθανό να δοθεί πριν από την 24η Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να συναφθεί μια οριστική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1, επισημαίνει η υπηρεσία.

Το Ιράν και η ΙΑΕΑ συμφώνησαν σε νέες «τεχνικές συναντήσεις για να συζητήσουν» τα ζητήματα αυτά, όμως «όχι πριν την 24η Νοεμβρίου», πρόσθεσε.

Παρόλο που δεν συνδέεται επισήμως με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) με το Ιράν, με στόχο να διασφαλιστεί η αποκλειστικά ειρηνική φύση του πυρηνικού του προγράμματος, η έρευνα της ΙΑΕΑ θεωρείται σημάδι καλής θέλησης από την πλευρά της Τεχεράνης.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Ιράν, Τζον Κέρι και Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, καθώς και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον αναμένεται να συναντηθούν στο Ομάν σε μια προσπάθεια να συγκλίνουν οι απόψεις τους.

Ο τελικός γύρος των διαπραγματεύσεων αναμένεται να ξεκινήσει την 18η Νοεμβρίου στη Βιένη.