Αύριο, πρώτη Τρίτη του Νοέμβρη, στις Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγονται οι ενδιάμεσες εκλογές για αξιώματα σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό, περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο, με φόντο τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Για το λόγο αυτό, ειδικά τις τελευταίες μέρες, έχουν κινητοποιηθεί και συμμετέχουν ενεργά στις προεκλογικές εκστρατείες υποψηφίων όλοι οι φημολογούμενοι υποψήφιοι των δυο κομμάτων στη μάχη που θα δοθεί σε δυο χρόνια για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου.

Το ενδιαφέρον για τις αυριανές εκλογές επικεντρώνεται στις αναμετρήσεις που θα δοθούν για τις 33 από τις 100 έδρες της Γερουσίας, και ειδικά στις εκλογές σε δέκα πολιτείες.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις και τις πολιτικές εκτιμήσεις, οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται εκτός από τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων να αποκτήσουν την πλειοψηφία και στη Γερουσία, «δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο το έργο» του Μπαράκ Ομπάμα στα δυο εναπομείναντα χρόνια της προεδρίας του.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, δηλαδή αν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα θέσει υπό τον «πλήρη έλεγχό» του το Κογκρέσο, οι επιλογές του Δημοκρατικού Ομπάμα εκτιμάται ότι «θα περιοριστούν εξαιρετικά», ιδιαίτερα σε θέματα εσωτερικής πολιτικής.

Εκτός από τις εκλογές για τις 33 εδρών στη Γερουσία (από τις οποίες σήμερα κατέχουν 21 Δημοκρατικοί, 10 Ρεπουμπλικάνοι και 2 ανεξάρτητοι), θα γίνουν εκλογές για το σύνολο των 435 εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ 36 πολιτείες και 3 διοικητικές περιφέρειες θα ψηφίσουν για τη θέση κυβερνήτη.

Επίσης, σε 38 πολιτείες το εκλογικό σώμα θα συμμετέχει σε δημοψηφίσματα που αφορούν διάφορα θέματα, όπως: οικονομίας, φορολογίας, κάνναβης, γάμους ομοφυλόφιλων, ασφάλειας κλπ.

Με βάση τη σημερινή σύνθεση στα δυο νομοθετικά σώματα, όπως προέκυψε από τις προηγούμενες εκλογές, οι Δημοκρατικοί κατέχουν 53 έδρες στη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικάνοι 45, ενώ 2 έδρες κατέχουν ανεξάρτητοι. Στη Βουλή, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν 234 έδρες, οι Δημοκρατικοί 199 και 2 έδρες είναι κενές.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ομπάμα προσπάθησε τον τελευταίο καιρό να μετατρέψει τις ενδιάμεσες εκλογές σε ένα δημοψήφισμα για την προεδρία του, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι αισιοδοξούν ότι θα θέσουν «περαιτέρω φραγμούς» στις επιλογές τους.

Ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου είχε ξεκινήσει την προεδρία του με τους Δημοκρατικούς να ελέγχουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Το 2010, στη μέση της πρώτης του θητείας, το κόμμα του έχασε τη Βουλή των Αντιπροσώπων μέσα από την «έντονη επιθετικότητα» που ανέπτυξε σε βάρος του το συντηρητικό Κόμμα του Τσαγιού (Tea Party), κυρίως για την αναμόρφωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης (Obamacare).

Το Κόμμα του Τσαγιού αποτελεί πολιτικό ρεύμα στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων, ζητώντας μείωση των κρατικών δαπανών και μείωση της φορολογίας.

Επίσης, έχει διαφορετικές θέσεις ακόμη και με θέσεις «μετριοπαθών» Ρεπουμπλικάνων σε ζητήματα που αποτέλεσαν «σημεία αντιπαράθεσης» τα τελευταία χρόνια, όπως οι αμβλώσεις, οι γάμοι μεταξύ ομοφυλόφιλων, η νομιμοποίηση μεταναστών, ενώ επιδιώκει να αλλάξει και τους περιβαλλοντικούς κανόνες, με σκοπό να ενισχυθεί η παραγωγή πετρελαίου.

Από την πλευρά των Δημοκρατικών, προβάλλονται περισσότερο οι θέσεις για αύξηση του ομοσπονδιακού βασικού μισθού, ο νόμος για τη μισθολογική ισότητα, θέματα παιδείας, υγείας, περιβάλλοντος και μετανάστευσης.

Παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξαν και θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας που κυριάρχησαν στην αμερικανική ειδησεογραφία (τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, απειλές για τρομοκρατικές ενέργειες, ουκρανική κρίση), εντούτοις θεωρείται ότι δεν θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την απόφαση του μέσου Αμερικανού ψηφοφόρου.

Αν αύριο οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν και τη Γερουσία, θα είναι η πρώτη φορά από το 2006 που θα ελέγχουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου, επενδύοντας στην προεκλογική μάχη για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος εξακολουθούν να διατηρούν ελπίδες ότι οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων μπορούν να ανατραπούν, ειδικά σε ορισμένες πολιτείες αν προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα μεγάλοι αριθμοί ψηφοφόρων κυρίως ανάμεσα στη νέα γενιά, τις γυναίκες και τις μειονότητες.

Σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις για πολιτειακά και δημοτικά αξιώματα σε όλη την χώρα διεκδικούν επανεκλογή ή εκλογή για πρώτη φορά ομογενείς υποψήφιοι.