Οι βετεράνοι πολέμου της Κροατίας συνεχίζουν για δεύτερη εβδομάδα τις διαμαρτυρίες έξω από το αρμόδιο υπουργείο, στο Ζάγκρεμπ, διαμηνύοντας ότι δεν θα απομακρυνθούν, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Τους διαδηλωτές επισκέφθηκαν χθες ο πρόεδρος της Κροατικής Βουλής, Γιόσιπ Λέκο και την Παρασκευή ο πρόεδρος της χώρας, Ίβο Γιοσίποβιτς, προσπαθώντας να τους πείσουν να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες και να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις.

«Η Κροατία σας σέβεται και θα σας φροντίσει. Διαμαρτύρεστε επειδή είστε δυσαρεστημένοι και έχετε κάθε δικαίωμα να είστε ως υπερασπιστές της χώρας, ως πολίτες και ως πατριώτες», τόνισε ο κ. Γιοσίποβιτς.

«Είμαι εδώ για να σας καλέσω και να σας παρακαλέσω να πάτε στα σπίτια σας και να έρθετε με τους εκπροσώπους σας στο προεδρικό γραφείο για συνομιλίες. Είστε ευπρόσδεκτοι σε οποιονδήποτε κρατικό ή δημόσιο θεσμό», είπε ο πρόεδρος της Κροατίας και έλαβε ως απάντηση τις αποδοκιμασίες των βετεράνων πολέμου.

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε από οργάνωση αναπήρων βετεράνων πολέμου, με αίτημα την απομάκρυνση του αρμόδιου υπουργού Πρέντραγκ Μάτιτς και των αναπληρωτών του και την υιοθέτηση νομοθετικών αλλαγών για τη βελτίωση των προνομίων τους.

Ο πρόεδρος της Κροατικής Βουλής επισκέφθηκε χθες τους διαδηλωτές έξω από το υπουργείο Βετεράνων Πολέμου και τους κάλεσε να προσέλθουν στη Βουλή για να παρουσιάσουν τα αιτήματά τους.

Οι διαδηλωτές απάντησαν ότι θα μεταβούν στη Βουλή μόνον αν ο πρωθυπουργός, Ζόραν Μιλάνοβιτς αντικαταστήσει τον υπουργό Βετεράνων Πολέμου Πρέντραγκ Μάτιτς, την αναπληρώτριά του, Βέσνα Νατζ και τον βοηθό του, Μπόγιαν Γκλαβάσεβιτς.

«Ήρθα να σας πω ότι η Βουλή είναι ανοιχτή για σας», είπε ο κ. Λέκο σε σκηνή που έχει στηθεί έξω από το υπουργείο και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να εξευρεθεί λύση «με βάση τις δημοκρατικές αρχές στο ανώτατο όργανο του κράτους, στη Βουλή».

Χθες, τέσσερις διαδηλωτές μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με προβλήματα υγείας και ο κ. Λέκο τόνισε ότι ακριβώς για τη φροντίδα εκείνων που δύσκολα μπορούν να αντέξουν τις καιρικές συνθήκες πρέπει να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις στη Βουλή.

Την περασμένη εβδομάδα, μία 60χρονη ανάπηρη βετεράνος πολέμου, που συμμετείχε στη διαμαρτυρία, πέθανε από εξάντληση.

Ένας από τους οργανωτές της διαδήλωσης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της χώρας που τους επισκέφθηκε μετά από πέντε μέρες διαμαρτυριών και του άσκησε κριτική για τη στάση του.

«Κύριοι, έχουμε κουραστεί από ωραία λόγια και ψέματα», είπε ο διαδηλωτής σε δηλώσεις του στον κροατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό HRT. «Μην μας προσβάλλετε. Χρειαζόμαστε πράξεις, όχι λόγια», πρόσθεσε.

Την έντονη αντίδραση των βετεράνων πολέμου προκάλεσαν δηλώσεις του βοηθού υπουργού Βετεράνων πολέμου, Μπόγιαν Γκλαβάσεβιτς, ο οποίος είπε ότι μεταξύ των Κροατών βετεράνων πολέμου που νίκησαν στον πόλεμο και έχουν πολυάριθμα δικαιώματα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ασθενών με διαταραχή μετατραυματικού στρες και με κακοήθεις παθήσεις, ενώ τα μέλη των σερβικών δυνάμεων που έχασαν στον πόλεμο και δεν έχουν δικαιώματα, δεν υποφέρουν από τέτοιες ασθένειες.

«Δεν επιτρέπουμε να μας συγκρίνουν με εκείνους που επιτέθηκαν στην Κροατία, δολοφόνησαν και βίασαν», τόνισε ο διαδηλωτής.

Εκτός από την απομάκρυνση του υπουργού και της ομάδας, οι διαδηλωτές ζητούν τροποποιήσεις του Νόμου για τους υπερασπιστές της Κροατίας, καθώς και νέα συνταγματική νομοθεσία που θα εξασφαλίζει βελτίωση του νομικού καθεστώτος τους.