Ο φωτογράφος Bernhard Lang φωτογραφίζει οροσειρές. Στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και τη Σλοβενία. Στρέφει κατά 90 μοίρες τις φωτογραφίες του και βλέπουμε πρόσωπα. Στη σειρά του «Pareidolia – Mountain Faces», καταγράφει με τον φακό του και πολύ γνωστά και σχεδόν άγνωστα φυσικά τοπία τα οποία μοιάζουν με ανθρώπινα πρόσωπα αν στραφούν οι φωτογραφίες.

Δεν είναι τυχαίο το ότι ο με έδρα το Μόναχο φωτογράφος ονόμασε τη σειρά φωτογραφιών του «Pareidolia – Mountain Faces»: στο ψυχολογικό φαινόμενο της παρειδωλίας ένα δυσδιάκριτο ή ασαφές εξωτερικό ερέθισμα εκλαμβάνεται εσφαλμένα ως ευκρινές και πλήρως αναγνωρίσιμο. Συχνά αναγνωρίζουμε πρόσωπα στα σύννεφα ή στην επιφάνεια της Σελήνης.

Στα «πρόσωπα» των βουνών που φωτογραφίζει, ο Lang δίνει ονόματα: στο Πέρασμα Vršič στη Σλοβενία έχει δώσει το όνομα «Γκόλεμ», τη μυθική άβουλη, αλλά παντοδύναμη μορφή που αποφασίζει, στο μυθιστόρημα του Γούσταβ Μέιρινκ, να ζωντανέψει ο ραβίνος Λεβί καθώς προαισθάνεται ότι κάποιος κίνδυνος απειλεί το εβραϊκό γκέτο της Πράγας. Ένα άλλο ακούει στο όνομα «Βαυαρός Αρχηγός» (γιατί φέρνει στον νου Ινδιάνο αρχηγό). Σε άλλο, ο Lang έχει δώσει το όνομα «Κοιμωμένη Ελληνίδα», ένας μεγάλος χορταριασμένος βράχος είναι ο «Ντόναλντ Τραμπ».

Εφικτή είναι η περιήγηση στη σειρά «Pareidolia – Mountain Faces» εδώ.