Σοκάρει ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού που έχουν καταγραφεί στην περιοχή της νότιας Ασίας ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα εμβόλια καθώς παρουσιάζονται έντονες ελλείψεις. Οι μολύνσεις ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια, σύμφωνα με καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters που βασίζεται στα επίσημα στοιχεία των χωρών.

Η Ινδία, η δεύτερη πιο πολυπληθής χώρα παγκοσμίως, κατέγραψε αυτό τον μήνα τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από covid-19 από την αρχή της πανδημίας, με τους θανάτους εκεί να αποτελούν περισσότερο από το ένα τρίτο των θανάτων που καταγράφηκαν τον Μάιο παγκοσμίως.

Στην περιοχή της νότιας Ασίας –Ινδία, Μπανγκλαντές, Πακιστάν, Μπουτάν, Νεπάλ, Μαλδίβες και Σρι Λάνκα- έχει καταγραφεί περίπου το 18% του συνόλου των κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως και σχεδόν το 10% των θανάτων λόγω covid-19. Όμως αυξάνονται οι φόβοι ότι οι επίσημοι αριθμοί δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματική κατάσταση.

Αυτό τον μήνα η Ινδία, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επέκτεινε την εκστρατεία εμβολιασμού σε όλους όσοι είναι άνω των 18 ετών. Ωστόσο δεν έχει καταφέρει να αντεπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση παρά το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη παραγωγός εμβολίων παγκοσμίως.

Η Ινδία εμβολιάζει τους πολίτες της με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19 το οποίο παράγεται εγχώρια από το Serum Institute of India (SII) και το Covaxin το οποίο παράγεται από την τοπική εταιρεία Bharat Biotech, ενώ έχει αρχίσει να χορηγεί και το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

Η Ινδία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει όσα εμβόλια χρειάζεται

Ο Ινδός πρωθυπουργος Ναρέντρα Μόντι είναι αντιμέτωπος με σφοδρές επικρίσεις καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει επαρκή εμβόλια κατά της covid-19 με μόλις το 3% του πληθυσμού της Ινδίας, που ανέρχεται σε 1,3 δισεκατομμύριο, να έχει εμβολιαστεί πλήρως, το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των 10 χωρών που έχουν καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα.

Προκειμένου να αντεπεξέλθει στην εγχώρια ζήτηση η Ινδία ανέστειλε προσωρινά τον Μάρτιο τις εξαγωγές εμβολίων, αφού δώρισε ή πούλησε περισσότερες από 66 εκατομμύρια δόσεις. Η αναστολή αυτή έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε χώρες όπως το Μπανγκλαντές, το Νεπάλ, η Σρι Λάνκα και πολλές αφρικανικές.

Ωστόσο η Ινδία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ελλείψεις σε εμβόλια με πολλές κυβερνήσεις κρατιδίων, ακόμη και πόλεις όπως το Μουμπάι, να έχουν απευθυνθεί σε εταιρείες όπως η Pfizer, η Moderna και η Johnson & Johnson προκειμένου να αγοράσουν εκτάκτως εμβόλια.

Ο ημερήσιος απολογισμός των νέων κρουσμάτων στην Ινδία μειώνεται τις τελευταίες ημέρες, δημιουργώντας ελπίδες ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού έχει αρχίσει να υποχωρεί στη χώρα. Όμως υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες ότι πολλές νέες μολύνσεις δεν καταγράφονται, κυρίως λόγω της έλλειψης διαγνωστικών τεστ στην ύπαιθρο.

Μέχρι σήμερα η Ινδία έχει καταγράψει επισήμως σχεδόν 27,6 εκατομμύρια κρούσματα και 318.895 θανάτους από covid-19.

Καθώς η Ινδία δεν φαίνεται πιθανό να ξεκινήσει και πάλι τις εξαγωγές εμβολίων πριν από τον Οκτώβριο, άλλες χώρες της νότιας Ασίας καταβάλλουν διπλωματικές προσπάθειες να διασφαλίσουν εμβόλια κατά της covid-19 για να ενισχύσουν τις εκστρατείες ανοσοποίησής τους την ώρα που μειώνονται τα αποθέματά τους.

Το Πακιστάν, έπειτα από αγορές και δωρεές από την Κίνα αλλά και τα εμβόλια που έλαβε από το σύστημα Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχει διασφαλίσει πλέον περισσότερες από 18 εκατομμύρια δόσεις. Την Τετάρτη το Πακιστάν διεύρυνε την εκστρατεία ανοσοποίησης σε όσους είναι άνω των 19 ετών.

Ως σήμερα στις χώρες της νότιας Ασίας έχουν χορηγηθεί 219,17 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, σύμφωνα με στοιχεία από το Our World in Data.