«Είναι ένας τρομοκράτης και μισθοφόρος μαχητής, που συμμετείχε σε αιματηρά γεγονότα ως μέλος του τάγματος Azov, το οποίο σχετίζεται όπως είπε με έκτροπα και θανάτους αμάχων στην νοτιοανατολική Ουκρανία». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε τον Ρομάν Προτασέβιτς, που συνελήφθη την περασμένη Κυριακή (23/05) στο αεροδρόμιο του Μινσκ, ο αρχηγός της KGB Λευκορωσίας, Ιβάν Τέρτελ.

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια συνάντησης βουλευτών με τον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο Τερτέλ είπε ότι όλα αυτά δεν είναι «μόνο δικά μας στοιχεία και στοιχεία της ανάκρισης, αλλά και στοιχεία που παρουσιάζονται στα ΜΜΕ και που έχει παραδεχθεί προσωπικά ο Προτασέβιτς, και τα οποία είναι ευρέως προσβάσιμα».

Σύμφωνα με τον Τέρτελ, την εμπειρία που απόκτησε στην Ουκρανία ο Προτασέβιτς την «εφάρμοσε ενεργά» στη Λευκορωσία. «Υπήρξε διοργανωτής και συντονιστής μαζικών ταραχών, που έθεταν υπό απειλή τη ζωή και την υγεία απλών πολιτών και των δυνάμεων επιβολής της τάξης. Ο ίδιος είναι καθοδηγητής ενός από τα κανάλια του διαδικτύου, που η νομοθεσία μας έχει χαρακτηρίσει ως εξτρεμιστικό».

Ο Τέρτελ είπε ακόμη ότι ο Προτασέβιτς συνεργάζεται ενεργά με την ανάκριση και ομολογεί παραδεχόμενος τις πράξεις του, περιγράφοντας τους χορηγούς της υπονομευτικής του δραστηριότητας κατά της Λευκορωσίας, τους μηχανισμούς υλοποίησής της, τις μυστικές υπηρεσίες που βρίσκονται από πίσω του, τους πολιτικούς και τις οργανώσεις.

«Ο Προτασέβιτς ήταν μαζί μας στην ανατολική Ουκρανία αλλά ως δημοσιογράφος»

Ο ιδρυτής του τάγματος Azov, Αντρέι Μπιλέτσκι, σύμφωνα με την εφημερίδα Novaya Gazeta, προχώρησε στην εξής τοποθέτηση: «Ο Προτασέβιτς ήταν μαζί μας στην ανατολική Ουκρανία αλλά ως δημοσιογράφος».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Novaya Gazeta, ο Προτασέβιτς είχε επισκεφθεί το 2015 το Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία).

«…Ευθέως θέλω να ξεκαθαρίσω τα πράγματα. Ναι, ο Ρομάν πράγματι μαζί με την Azov και άλλα στρατιωτικά τμήματα αγωνίσθηκε κατά της κατοχής της Ουκρανίας. Ήταν μαζί μας κοντά στο Σιρόκινο, όπου τραυματίσθηκε. Όμως, το όπλο του ως δημοσιογράφος δεν ήταν το αυτόματο, αλλά ο λόγος του».

Αυτή την εγγραφή ανέβασε στο κανάλι του στο Telegram ο Αντρέι Μπιλέτσκι, ιδρυτής και πρώην διοικητής του τάγματος Azov, συνταγματάρχης της Εθνικής Φρουράς, και πρώην βουλευτής της ουκρανική Βουλής. Ο ίδιος αντιδρούσε στα δημοσιεύματα που εμφανίσθηκαν στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης τα οποία αποκαλούν ήδη τον Προτασέβιτς μαχητή, που πολέμησε στο πλευρό των Ουκρανών εθνικιστών.

Ο Μπιλέτσκι επανέλαβε ότι ο Προτασέβιτς αυτή τη στιγμή «είναι όμηρος, συλληφθείς με τρομοκρατικό τρόπο».

Παρόλα αυτά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι χρήστες δημοσίευσαν το εξώφυλλο του περιοδικού του Azov «Τσόρνε σόντσε» του Ιουλίου του 2015. Στη φωτογραφία δίπλα στο σύνθημα «Χτίζουμε το μέλλον μας» στέκεται ένας νεαρός με στολή παραλλαγής και κράνος, με τα διακριτικά του συντάγματος, που κρατάει ένα αυτόματο στο στήθος του, ενώ δίπλα του είναι μια κοπέλα. Ο νεαρός μοιάζει πολύ με τον Προτασέβιτς.

Ωστόσο, ο ιστότοπος Insider, επικαλούμενος άτομα που υπηρέτησαν στο τάγμα Azov, έγραψε ότι στην φωτογραφία είναι άλλο άτομο και συγκεκριμένα ο Αντρέι Σνίτκο, ο οποίος υπηρέτησε στο τάγμα το 2014 και σκοτώθηκε από έκρηξη χειροβομβίδας στις μάχες που γίνονταν για το Ιλοβάισκ. Αργότερα ο ιστότοπος Insider απέσυρε την είδηση αυτή.

Ο αρχισυντάκτης του Euroradio και πρώην συνάδελφος του Προτασέβιτς, Πάβελ Σβερντλόφ, δήλωσε επίσης στη Novaya Gazeta ότι ο Ρομάν βρέθηκε στην περιοχή των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία ως freelancer δημοσιογράφος

Επίσης ο ιστότοπος Tut.by γράφει ότι η δικηγόρος του Προτασέβιτς, Ινέσσα Ολένσκαγια, για δεύτερη ημέρα δεν μπορεί να συναντήσει τον εντολέα της καθώς δεν της επιτρέπουν την είσοδο στη φυλακή όπου κρατείται.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.