Η Πολωνία θα αγοράσει 24 Bayraktar TB2 από την Τουρκία, γεγονός που την καθιστά την πρώτη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που αποκτά αυτά τα μη επανδρωμένα, οπλισμένα αεροσκάφη (UAV).

Μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάζακ είπε ότι τα Bayraktar TB2, τα πρώτα εκ των οποίων πρόκειται να παραδοθούν τον επόμενο χρόνο, θα είναι εξοπλισμένα με αντιαρματικά βλήματα. Η Βαρσοβία θα αγοράσει επίσης ένα «πακέτο» επιμελητειακής υποστήριξης και εκπαίδευσης.

Ο Μπλάζακ πρόσθεσε ότι αυτά τα UAV «έχουν αποδείξει την αξία τους σε πολέμους», προσθέτοντας ότι θα συντηρούνται από μια στρατιωτική εταιρεία, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η σύμβαση πρόκειται να υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα, κατά την επίσκεψη του Πολωνού προέδρου Αντρέι Ντούντα στην Τουρκία.

Η τουρκική εταιρεία Baykar έχει πουλήσει UAV στο Αζερμπαϊτζάν, την Ουκρανία, το Κατάρ
και τη Λιβύη. Τον Μάρτιο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι και η Σαουδική Αραβία εξέφρασε ενδιαφέρον να αγοράσει μη επανδρωμένα, τουρκικά αεροσκάφη.

Τον Απρίλιο ο Καναδάς σταμάτησε να δίνει άδειες για την εξαγωγή τεχνολογικού εξοπλισμού για UAV στην Τουρκία, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αεροσκάφη αυτά χρησιμοποιήθηκαν από τις αζέρικες δυνάμεις στον πόλεμο με την Αρμενία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στον εξοπλισμό για τον οποίο ισχύει το εμπάργκο περιλαμβάνονται και οι κάμερες για τα οπλισμένα αεροσκάφη της Baykar.