Τουλάχιστον 10 στρατιώτες του στρατού της Συρίας, μεταξύ των οποίων και ένας αξιωματικός, σκοτώθηκαν σήμερα σε μάχες με τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ.

Οι συγκρούσεις έγιναν στο Χουγιάζατ Σακρ, ένα μικρό νησί στον ποταμό Ευφράτη νοτιοανατολικά της πόλης Ντέιρ αλ Ζορ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στη Βρετανία.

Η περιοχή όπου σημειώθηκαν οι μάχες βρίσκεται κοντά σε μια αεροπορική βάση η οποία παραμένει στα χέρια των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης. Είναι η τελευταία στρατιωτική εγκατάσταση που διατηρεί στην κατοχή του ο συριακός στρατός σε αυτή την επαρχία.

«Οι βίαιες συγκρούσεις ξεκίνησαν από το πρωί ανάμεσα στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που υποστηρίζονταν από ακόμη μια συμμαχική ταξιαρχία ισλαμιστών και τις δυνάμεις του καθεστώτος», δήλωσε ο Ραμί Άμπντουλ Ραχμάν, ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA μετέδωσε ότι ο στρατός σκότωσε «έναν αριθμό τρομοκρατών… και κατέστρεψε τον εξοπλισμό και τα όπλα τους» στην Ντέιρ αλ Ζορ χωρίς να κάνει λόγο για απώλειες στην πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων.

Το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ντέιρ αλ Ζορ βρίσκεται στα χέρια των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και οι ένοπλες συγκρούσεις με το στρατό του Μπασάρ αλ Άσαντ σε αυτή την περιοχή είναι σπάνιες καθώς το συριακό καθεστώς επικεντρώνει τις επιχειρήσεις κατά των ισλαμιστών στις δυτικές επαρχίες της Συρίας, σε περιοχές που η Δαμασκός θεωρεί στρατηγικά πιο σημαντικές.

Ωστόσο οι σημαντικές επιτυχίες των τζιχαντιστών επί του πεδίου αναγκάζουν το τελευταίο διάστημα τις κυβερνητικές και φιλοκυβερνητικές δυνάμεις να συγκρούονται συχνότερα με τους τζιχαντιστές και στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Έχουν γίνει και αεροπορικές επιδρομές στην επαρχία όπου οι ΗΠΑ και οι άραβες σύμμαχοί τους προχωρούν σε αλλεπάλληλες εναέριες επιθέσεις κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους προσπαθώντας να ανακόψουν την πρόσβαση των τζιχαντιστών στις εγκαταστάσεις πετρελαίου καθώς και την ικανότητά τους να μεταφέρουν όπλα και μαχητές μέσω των συνόρων με το Ιράκ.

Στο μεταξύ, μέσω Twitter αναρτήθηκαν φωτογραφίες διαμελισμένων ή αποκεφαλισμένων πτωμάτων τουλάχιστον τεσσάρων ανδρών με στρατιωτικές στολές τοποθετημένων στο πίσω μέρος ενός φορτηγού.

«Οι συμμορίες του Άσαντ επιχείρησαν να εισέλθουν στο Χουγιάζατ Σακρ. Οι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους τους απώθησαν και αυτό είναι το αποτέλεσμα», αναφέρθηκε στο λογαριασμό αυτό στο Twitter που χρησιμοποιούν ισλαμιστές. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς διευκρινίζει ότι δεν ήταν σε θέσει ελέγξει την αυθεντικότητα των φωτογραφιών.