Μια μυστηριώδης ασθένεια, γνωστή ως «σύνδρομο της Αβάνας», «χτύπησε» στα τέλη του περασμένου έτους δύο αξιωματούχους του Λευκού Οίκου. Ο ένας μάλιστα πέρασε το κατώφλι του κτιρίου. Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας καθώς οι ερευνητές προσπαθούν ακόμη να καθορίσουν ποιος ή τι βρίσκεται πίσω από αυτά τα περίεργα περιστατικά.

Πηγές που επικαλείται το CNN αναφέρουν πως τα επεισόδια αυτά επηρέασαν δύο αξιωματούχους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας τον Νοέμβριο του 2020, τον έναν την ημέρα μετά τις προεδρικές εκλογές και τον άλλον μερικές εβδομάδες αργότερα.

Το πρώτο περιστατικό, για το οποίο έχει ήδη γράψει το αμερικανικό μέσο, προέκυψε μετά τις εκλογές του 2020 καθώς ο αξιωματούχος προσπαθούσε να περάσει στον Λευκό Οίκο μέσω μιας αφύλακης πύλης. Το άτομο αυτό εμφάνισε ήπια συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων πονοκεφάλων και αϋπνίας. Όλα υποχώρησαν μετά από μία εβδομάδα.

Ο δεύτερος αξιωματούχος, η περίπτωση του οποίου δεν έχει αναφερθεί ξανά, επλήγη μερικές εβδομάδες αργότερα κοντά σε μια είσοδο στον Λευκό Οίκο. Τα συμπτώματά του ήταν πιο σοβαρά και χρειάστηκε να ζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.

Το διπλό αυτό περιστατικό στην Ουάσινγκτον, μαζί με ένα ακόμη ύποπτο στη βόρεια Βιρτζίνια το 2019, έχουν προκαλέσει ανησυχία ότι τα επεισόδια που μέχρι πρόσφατα εμφανίζονταν μόνο σε Αμερικανούς στο εξωτερικό, παρουσιάζονται και αυξάνονται και σε αμερικανικό έδαφος και μάλιστα ακόμη και στο κατώφλι της προεδρικής κατοικίας.

Επί πέντε χρόνια τώρα, οι ερευνητές πασχίζουν να εξηγήσουν τις παράξενες εμπειρίες που αναφέρουν αμερικανοί διπλωμάτες και άλλοι κυβερνητικοί εργαζόμενοι στην Κούβα, τη Ρωσία, την Κίνα και αλλού. Πρόκειται για επεισόδια που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν οδηγήσει σε χρόνιους πονοκεφάλους και εγκεφαλικές βλάβες.

Τα θύματα έχουν αναφέρει να νιώθουν ξαφνικό ίλιγγο, πονοκεφάλους και πίεση στο κεφάλι, ορισμένες φορές συνοδευόμενα από έναν «διαπεραστικό θόρυβο». Κάποιοι ανέφεραν ότι κατάφεραν να ξεφύγουν από τα συμπτώματα, απλώς αλλάζοντας δωμάτιο. Επιστρέφοντας στο προηγούμενο δωμάτιο, τα συμπτώματα επέστρεφαν.

Ο αριθμός των ύποπτων περιπτώσεων παγκοσμίως αυξάνεται. Υπάρχουν περισσότερες από 130 περιπτώσεις τα τελευταία 5 χρόνια, σύμφωνα με τους New York Times.

Υπό πίεση από βουλευτές και θύματα, η διακυβέρνηση Μπάιντεν έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για να εντοπίσει την αιτία αυτών των περιστατικών και να αποτρέψει αυτό που οι υπηρεσίες πληροφοριών αποκαλούν «ανώμαλα περιστατικά υγείας».

Ο επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς έχει αρχίσει να λαμβάνει καθημερινές ενημερώσεις για το θέμα, κάποιες από τα ίδια τα θύματα.