Τουλάχιστον 50 άνθρωποι, κυρίως δημοσιογράφοι, συμμετείχαν σήμερα στη Μόσχα στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 8 χρόνια από την δολοφονία της δημοσιογράφου Άννας Πολιτκόφσκαγια το 2006.

Μπροστά από την είσοδο των γραφείων όπου εργαζόταν, αυτά της εφημερίδας της αντιπολίτευσης Νόβαγια Γκαζέτα, απόθεσαν λουλούδια μέσα σε ρωσικές και ευρωπαϊκές εφημερίδες, δίπλα από μία αναμνηστική πλακέτα στην οποία απεικονίζεται το πρόσωπό της.

Η Άννα Πολιτκόφσκαγια «ήταν το σύμβολο της δημοσιογραφίας, το σύμβολο της ελευθερίας του Τύπου» δήλωσε ο Σεργκέι Νικίτιν, ο διευθυντής του παραρτήματος στη Ρωσία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία.

Μεταξύ των προσώπων που απέτισαν φόρο τιμής στη δημοσιογράφο, που ήταν γνωστή για την κριτική που ασκούσε ενάντια στην πολιτική του Κρεμλίνου ειδικά στο θέμα της Τσετσενίας, βρίσκονταν τα παιδιά της ο Ίλια και η Βέρα και ο αρχισυντάκτης της Νόβαγια Γκαζέτα Ντμίτρι Μουρατόφ.

Η δολοφονία της Πολιτκόφσκαγια, την 7η Οκτωβρίου του 2006, είχε προκαλέσει συγκίνηση σε ολόκληρο τον κόσμο και τον αποτροπιασμό των μέσων ενημέρωσης ξένων χωρών και οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αν και οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας της δεν έχουν μέχρι στιγμής αναγνωριστεί, ο φυσικός αυτουργός και ο άνδρας που σχεδίασε την εκτέλεση της δημοσιογράφους καταδικάστηκαν τον περασμένο Ιούνιο σε ισόβια κάθειρξη.