Ένας Φραγκισκανός ιερέας και ακόμα 20 χριστιανοί απήχθησαν σε ένα χωριό στα βόρεια της Συρίας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, από το Μέτωπο Αλ Νόσρα, τον βραχίονα στη Συρία της Αλ Κάιντα που πολεμά εναντίον της κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Η είδηση μεταδίδεται από το πρακτορείο ειδήσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας «Fides» που καταγράφει τις ειδήσεις των ιεραποστολικών αποστολών του Βατικανού, που επικαλείται τις δηλώσεις ενός καθολικού ιερέα στο Χαλέπι, καθώς και από το Τάγμα των Φραγκισκανών.

Από τη στιγμή που απήχθησαν, τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στο χωριό Κουνίγια (βορειοδυτικά) κοντά στην τουρκική μεθόριο, το Τάγμα δεν έχει λάβει κανένα νέο από τον Χάνα Τζάλουφ, εφημέριο στο Κουνίγια, ούτε τους ενορίτες του, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, επικεφαλής της Κουστωδίας των Αγίων Τόπων (το τμήμα του Τάγματος των Φραγκισκανών στη Μέση Ανατολή).

«Δε γνωρίζουμε τι να κάνουμε, δε γνωρίζουμε σε ποιον να μιλήσουμε, δεν είμαστε σε θέση να έλθουμε σε επαφή με οποιονδήποτε» επισήμανε ο ίδιος εκφράζοντας τη βαθιά του ανησυχία.

Σύμφωνα με πηγές στην περιοχή που ενημέρωσαν το τάγμα, οι άνδρες που αιχμαλώτισαν τον ιερέα και τους χωρικούς τούς κατηγορούν ότι συνεργάζονται με την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, ανακοίνωσε ο Πιτσαμπάλα διατηρώντας κάθε επιφύλαξη στις πληροφορίες που έχει λάβει και ανακοινώνει. Το Τάγμα αρνείται οποιαδήποτε συνεργασία με τη συριακή κυβέρνηση.

«Οι απαγωγείς λένε: “συλληφθέντες”, εμείς λέμε “απαχθέντες”», υπογράμμισε αναφερόμενος στον ιερωμένο και τους πιστούς.

Το πρακτορείο Fides, επικαλούμενο τον επίσκοπο Ζορζ Άμπου Κάζεν, τον εφημέριο του Χαλεπίου στη Συρία, μετέδωσε ότι 20 Χριστιανοί απήχθησαν μαζί με τον ιερέα.

«Ανάμεσα στους απαχθέντες βρίσκονται νέοι, τόσο αγόρια όσο και κορίτσια», δήλωσε ο ίδιος.

Ένα πρόσωπο από τους κόλπους της χριστιανικής κοινότητας στα περίχωρα είπε πως μέλη του Μετώπου αλ Νόσρα είχαν «εξοργιστεί με τον πατέρα Χάνα επειδή αρνήθηκε να τους δώσει ένα μέρος της συγκομιδής ελιών από τα χωράφια που ανήκουν στο μοναστήρι.»

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή που ανέφερε ένας μαχητής της συριακής αντιπολίτευσης στην περιοχή, ο Ιμπραΐμ αλ Ιντλίμπι, η εξτρεμιστική οργάνωση ήθελε να πάρει υπό τον έλεγχό της ένα κτίριο του μοναστηριού στο οποίο κατοικούν πιστοί. Ο ιερέας προσέφυγε σε ένα θρησκευτικό δικαστήριο εναντίον του Μετώπου αλ Νόσρα – και δύο ημέρες αργότερα, εξαφανίστηκε, τόνισε ο ίδιος.

Το Αλ Νόσρα «εισήλθε στο μοναστήρι του Κουνίγια και κατέστρεψε τα πάντα» δήλωσε το ίδιο πρόσωπο, που προέρχεται από την χριστιανική κοινότητα και ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το χωριό Κουνίγια και πολλά χωριά στις γύρω περιοχές έχουν εδώ και μήνες περιέλθει υπό τον έλεγχο του Αλ Νόσρα, όμως είναι η πρώτη φορά που η οργάνωση προχωρά σε μια τέτοια επιχείρηση.

Το Κουνίγια είναι ένα χριστιανικό χωριό της επαρχία του Ιντλίμπ, όπου το Μέτωπο αλ Νόσρα και άλλες ένοπλες οργανώσεις πολεμούν τις δυνάμεις του Άσαντ.

Περίπου 1.500 Χριστιανοί ζούσαν στο χωριό αυτό πριν από τον πόλεμο. Σήμερα υπολογίζονται σε μερικές εκατοντάδες· κυρίως είναι ηλικιωμένοι που ασχολούνται με τη γεωργία.

Οι Φραγκισκανοί, παρόντες στη Συρία εδώ και 800 χρόνια, εγκαταστάθηκαν στην Κουνίγια πριν από 150 χρόνια, προσέθεσε ο ίδιος.

Ο πατέρας Χάνα, ένας Σύρος ηλικίας 62 ετών, είναι υπεύθυνος για το τοπικό μοναστήρι και την ενορία.

Ο ίδιος ήρθε από το Αμάν της Ιορδανίας και εγκαταστάθηκε στο χωριό πριν από 12 χρόνια.

Σε ερώτηση που τέθηκε για τη συμπεριφορά με την οποία το Αλ Νόσρα αντιμετωπίζει τους χριστιανικούς πληθυσμούς, το τάγμα κράτησε διακριτική στάση και περιορίστηκε στο να μιλήσει για «περιορισμούς» που επιβλήθηκαν στην άσκηση της πίστης προκειμένου να μην θέσει σε κίνδυνο τον τοπικό πληθυσμό.