Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι ‘Αμποτ, παρενέβη για να μην «απομονωθούν» οι γυναίκες που φορούν μπούργκα και επισκέπτονται το αυστραλιανό κοινοβούλιο. Το συγκεκριμένο μέτρο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα να παρέμβει ο πρωθυπουργός και να ζητήσει από την πρόεδρο της Βουλής και τον πρόεδρο της Γερουσίας να μη το εφαρμόσουν.

Ακόμα και υπουργοί της κυβέρνησης έσπευσαν να καταδικάσουν το συγκεκριμένος μέτρο που πάρθηκε την Πέμπτη, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας που λαμβάνει η αυστραλιανή βουλή, κάτω από τον φόβο ότι μπορεί να γίνει στόχος τρομοκρατών, που αποφάσισε οι μουσουλμάνες γυναίκες που την επισκέπτονται και φορούν μπούργκα να κάθονται χωριστά στα θεωρεία, πίσω από αλεξίσφαιρα τζάμια για να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μπρόνγουϊν Μπίσοπ και ο πρόεδρος της Γερουσίας, Στίφεν Πέρι, δήλωσαν ότι «το μέτρο αφορά όλους όσους καλύπτουν μέρος του προσώπου τους».

«Με το μέτρο αυτό θα μπορούμε να εντοπίζουμε εύκολα και όποιον κάνει φασαρία και να τον αποβάλουμε από τα θεωρεία» είπε ο γερουσιαστής Πέρι.

Ο Επίτροπος Κατά των Διακρίσεων, Τιμ Σάουθμοσάνε, επέκρινε την απόφαση και σχολίασε πως «κανείς πολίτης δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν πολίτης δεύτερης κατηγορίας, ειδικά στη βουλή της χώρας του». Ο ίδιος είπε πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι η μπούργκα απειλεί την εθνική ασφάλεια και το μέτρο ενισχύει την προκατάληψη και τον ρατσισμό.

Ο πρωθυπουργός, Τόνι ‘Αμποτ, μετά τις αντιδράσεις, έσπευσε να καλέσει τη βουλή να ακυρώσει τα νέα μέτρα, λέγοντας πως «όσοι εισέρχονται στη βουλή ελέγχονται εξονυχιστικά και η απομόνωση των γυναικών με μπούργκα δεν βοηθά σε τίποτα».