Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα τις ισραηλινές αρχές να αναλάβουν «κατεπειγόντως» δράση για να «αποκλιμακωθούν» οι εντάσεις στην Ιερουσαλήμ, με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκπρόσωπο του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Η βία και η υποκίνηση είναι απαράδεκτες και οι δράστες από κάθε πλευρά πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τις (ισραηλινές) αρχές να δράσουν κατεπειγόντως για να αποκλιμακωθούν οι τρέχουσες εντάσεις στην Ιερουσαλήμ», πρόσθεσε.

Τουλάχιστον 175 Παλαιστίνιοι και έξι ισραηλινοί αστυνομικοί τραυματίσθηκαν την Παρασκευή, οι περισσότεροι στην Πλατεία των Τζαμιών –που αποκαλείται Όρος του Ναού από τους εβραίους–, στις σοβαρότερες συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Οι πολιτικοί, θρησκευτικοί και κοινοτικοί ηγέτες όλων των πλευρών οφείλουν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα και να κάνουν τα πάντα για να ηρεμήσει αυτή η εκρηκτική κατάσταση», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Η ΕΕ χαρακτήρισε εξάλλου «πολύ ανησυχητικές» τις εξώσεις παλαιστινιακών οικογενειών στη Σέιχ Τζάραχ και σε άλλες συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

«Οι ενέργειες αυτές είναι παράνομες βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και το μόνο που πετυχαίνουν είναι να υποθάλπουν τις εντάσεις στο πεδίο», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος.

Οι διαδηλώσεις είναι οι πιο βίαιες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ μετά τις συγκρούσεις που είχαν προκαλέσει τον τραυματισμό 125 ανθρώπων στα τέλη Απριλίου, αλλά και από τα επεισόδια που συνδέονταν με τη μεταφορά, το 2018, της πρεσβείας των ΗΠΑ στη διαφιλονικούμενη πόλη, ακόμη και από αυτά του καλοκαιριού του 2017 που συνδέονταν με την τοποθέτηση από το Ισραήλ ανιχνευτών μετάλλων στην είσοδο της Πλατείας των Τζαμιών, τον τρίτο πιο ιερό τόπο του ισλάμ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.