Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) θα προσκαλέσει Κινέζους ειδικούς προκειμένου να συμμετάσχουν σε ομάδα εργασίας που θα επιβλέπει και θα αξιολογεί την απόρριψη από την Ιαπωνία μολυσμένου ύδατος από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, όπως γνωστοποίησε σήμερα η Κίνα.

Σε μια κίνηση που προκάλεσε οργή στην Κίνα και στη Νότια Κορέα, η Ιαπωνία ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι θα απορρίψει στη θάλασσα περισσότερους από ένα εκατομμύριο τόνους μολυσμένου ύδατος από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα, το οποίο επλήγη από σεισμό και τσουνάμι πριν από δέκα χρόνια, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Η Κίνα πρότεινε στην IAEA να συστήσει τεχνική επιτροπή εργασίας, με μέλη από ενδιαφερόμενες χώρες, περιλαμβανομένης της Κίνας, προκειμένου να επιβλέπει και να αξιολογεί πώς η Ιαπωνία εφαρμόζει το σχέδιό της για την απόρριψη ύδατος από τη Φουκουσίμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν σε καθημερινή συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.

«Η IAEA εργάζεται τώρα δραστήρια για τη σύσταση αυτής της ομάδας εργασίας και επιβεβαίωσε πρόσφατα στην Κίνα ότι θα προσκαλέσει Κινέζους ειδικούς να συμμετάσχουν στην ομάδα» είπε ο Ουάνγκ.