Σειρά οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την απέλαση δέκα διπλωματών της χώρας ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε απάντηση των κυβερνοεπιθέσεων και της ανάμειξης στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020, που αποδίδονται στη Μόσχα. Μετά από αυτές τις εξελίξεις τοποθετήθηκαν εναντίον του Κρεμλίνου τόσο η Ουκρανία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που θα επιτρέψει την επιβολή και νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ώστε να προκληθούν «στρατηγικές και οικονομικές συνέπειες» εις βάρος της, «εάν συνεχίσει ή ευνοήσει την κλιμάκωση των ενεργειών διεθνούς αποσταθεροποίησης».

Στο πλαίσιο του προεδρικού διατάγματος, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών απαγορεύει στους αμερικανικούς οικονομικούς θεσμούς να αγοράζουν απευθείας ρωσικά ομόλογα μετά τις 14 Ιουνίου.

Ουκρανία: Υπόλογη η Ρωσία για την κατοχή της Κριμαίας

Η Ουκρανία, μεγάλος εχθρός της Ρωσίας αυτήν την περίοδο, χαιρέτισε μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, τη νέα σειρά κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Ρωσία, τονίζοντας πως αυτές είναι ένας τρόπος να καταστεί το Κρεμλίνο υπόλογο για τη ρωσική κατοχή της χερσονήσου της Κριμαίας και των «κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» εκεί.

Μεγάλη Βρετανία: Η Ρωσία υπονομεύει τις δημοκρατίες μας

Από την πλευρά της, η Μεγάλη Βρετανία δήλωσε ότι μοιράζεται τις ανησυχίες των ΗΠΑ για κακόβουλη δραστηριότητα από ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου και των συμμάχων του στον κυβερνοχώρο και αλλού, και είπε ότι θα συνεχίσει να εφιστά την προσοχή σε τέτοιες δραστηριότητες.

«Βλέπουμε τι κάνει η Ρωσία για να υπονομεύσει τις δημοκρατίες μας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος συμπλήρωσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εργάζεται με τους συμμάχους για να εφιστά την προσοχή στην κακόβουλη συμπεριφορά της Ρωσίας εκεί όπου τη διαπιστώνει».

Επίσης, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή στη χώρα για να του εκφράσει τις ανησυχίες του Λονδίνου για τις «κακόβουλες ενέργειες» της Μόσχας και να δηλώσει τη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης στις αποφάσεις Μπάιντεν.

Ένας αξιωματούχος του Foreign Office «εξέφρασε επίσης την ανησυχία του Ηνωμένου Βασιλείου για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και στην παρανόμως προσαρτημένη Κριμαία», πρόσθεσε το υπουργείο.

«Οι ενέργειες αυτές είναι απειλητικές και αποσταθεροποιητικές. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις της και να αποκλιμακώσει τις εντάσεις, τηρώντας τις διεθνείς υποχρεώσεις της», τόνισε.

ΕΕ: Αλληλεγγύη στις ΗΠΑ για τις κυβερνοεπιθέσεις

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε σήμερα εκ μέρους των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την «αλληλεγγύη» του στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο θέμα των κυβερνοεπιθέσεων στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020, την ευθύνη για τις οποίες απέδωσε η Ουάσινγκτον στη Ρωσία.

«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των εταίρων μας (…) Όλοι οι παράγοντες πρέπει να απέχουν από κάθε ανεύθυνη και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά στον κυβερνοχώρο», αναφέρει σε μια ανακοίνωση ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Μπορέλ αναφερόταν στη μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση του 2020 εναντίον της SolarWinds, μιας αμερικανικής εταιρίας έκδοσης λογισμικού ένα προϊόν της οποίας ‘πειράχθηκε’ ώστε να παρουσιαστεί ένα πρόβλημα σε χρήστες του, περιλαμβανομένων αρκετών αμερικανικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στις Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι στις συνέπειες των κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο και κυρίως και στην κυβερνοεπίθεση στη SolarWinds», ανέφερε ο Μπορέλ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες.

Στο Κίεβο ο Σαρλ Μισέλ για την 30ή επέτειο της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δέχτηκε την πρόταση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και θα μεταβεί στο Κίεβο στα τέλη Αυγούστου για να εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις εκδηλώσεις για την 30ή επέτειο της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έκανε αντιθέτως γνωστό ότι δεν θα μπορέσει να μεταβεί στην ουκρανική πρωτεύουσα για τις επετειακές εκδηλώσεις. «Η πρόεδρος δεν θα αλλάξει εκ των προτέρων τη θέση της, αλλά η Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί στο κατάλληλο επίπεδο», δήλωσε ο εκπρόσωπός της Ερίκ Μαμέρ.

Η Φον ντερ Λάιεν δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση του προέδρου Ζελένσκι σε επιστολή που υπογράφει ο επικεφαλής του γραφείου της και αυτή η διαδικασία, η οποία θεωρείται όχι πολύ τυπική, προκάλεσε νέα αντιπαράθεση στις Βρυξέλλες.

«Δεν λέω ότι αυτή η επιστολή δεν υπάρχει, αλλά δεν πήγε και δεν διαβιβάστηκε στις ουκρανικές αρχές, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου», εξήγησε ο Μαμέρ, που σθμπλήρωσε: «Η πρόεδρος δεν απάντησε στην πρόσκληση του προέδρου της Ουκρανίας, επειδή ήταν σε αποστολή στην Τουρκία και στη συνέχεια στην Ιορδανία».