Την ανάπτυξη δύο πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού τους στη Μαύρη Θάλασσα ακύρωσαν οι ΗΠΑ, όπως δήλωσαν το βράδυ της Τετάρτης (14/04) τουρκικές διπλωματικές πηγές, εν μέσω ανησυχιών για την ευρείας κλίμακας ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας και την Κριμαία.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Άγκυρα είχε ανακοινώσει πως η Ουάσινγκτον θα στείλει δύο πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, μια κίνηση που η Μόσχα χαρακτήρισε πρόκληση, προειδοποιώντας τις ΗΠΑ να μείνουν μακριά από τη Ρωσία και την Κριμαία, λέγοντας ότι ο κίνδυνος ενός συμβάντος είναι πολύ μεγάλος.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η προγραμματισμένη διέλευση ενός πρώτου αμερικανικού πλοίου από τα Στενά του Βοσπόρου για να πλεύσει στη Μαύρη Θάλασσα δεν πραγματοποιήθηκε.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για την απόφαση ακύρωσης της αποστολής των πλοίων, ανέφεραν οι πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χωρίς να δώσουν εξηγήσεις για τους λόγους της απόφασης αυτής.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, που επικαλείται άλλους Τούρκους αξιωματούχους, η ανάπτυξη που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 14 Απριλίου και την Πέμπτη 5 του μήνα ακυρώθηκε και η Άγκυρα δεν έχει ενημερωθεί για πιθανή αναβολή.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν.