Το Σαράγεβο θρηνεί τον σέρβο στρατηγό που υπερασπίσθηκε την πόλη κατά την διάρκεια της πολιορκίας της από τις σερβικές δυνάμεις επί σχεδόν τέσσερα χρόνια, για να γίνει το σύμβολο της πολυεθνικής υπεράσπισης της πρωτεύουσας της Βοσνίας κατά την διάρκεια του πολέμου, αναφέρει το ΑΠΕ.

Ο Γιόβαν Ντίβιακ ήταν αξιωματικός του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού πριν αποχωρήσει όταν άρχισε η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και ενταχθεί στον στρατό τις Βοσνίας όταν ξεκίνησε ο πόλεμος εκεί τον Απρίλιο 1992. Πέθανε την Πέμπτη, σε ηλικία 84 ετών, έπειτα από μακρά ασθένεια.

Γεννήθηκε στο Βελιγράδι, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής σταδιοδρομίας του στην Βοσνία και θεωρούσε τον εαυτό του Βόσνιο.

Ο Γιόβαν Ντίβιακ κέρδισε τον σεβασμό των συμπολιτών του όταν σκαρφάλωσε σε τανκ κατά την αποχώρηση του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού τον Μάιο 1992 για να αποτρέψει πολίτες του Σαράγεβο να πυροβολήσουν κατά των στρατιωτών του.

Ηταν ο μόνος στρατηγός που ούρλιαξε: “μην πυροβολείτε”, αντί για “πυροβολήστε”», δήλωσε ο βόσνιος σκηνοθέτης Ντάνις Τάνοβιτς κατά την τελετή στην μνήμη του στο Εθνικό Θέατρο του Σαράγεβο.

Ο Γιόβαν Ντίβιακ ήταν ο μόνος Σέρβος μέλος της διοίκησης του στρατού της Βοσνίας κατά την διάρκεια του πολέμου.

Το 2011, κρατήθηκε από την αυστριακή αστυνομία βάσει σερβικού εντάλματος σύλληψης με κατηγορίες σχετιζόμενες με την αποχώρηση της φάλαγγας του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού από την Βοσνία, αλλά απελευθερώθηκε με απόφαση αυστριακού δικαστηρίου που αποφάνθηκε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για την διεξαγωγή δίκαιης δίκης στην Σερβία.

Οταν τελείωσε ο πόλεμος, ο Ντίβιακ αποχώρησε από τον στρατό και αφιερώθηκε στην φιλανθρωπική οργάνωση Education Builds Bosnia-Herzegovina που ίδρυσε ο ίδιος για να βοηθήσει τα ορφανά του πολέμου. Η οργάνωση πρόσφερε 7.300 υποτροφίες σε παιδιά που είχαν χάσει τους γονείς τους και σε φτωχά παιδιά.

«Είναι τεράστια απώλεια για μένα», δήλωσε ο Μουχάμεντ Μπογιατζί, που ο Γιόβαν Ντίβιακ έσωσε όταν ήταν νήπιο από τον βομβαρδισμό νοσοκομείου του Σαράγεβο και αργότερα πήρε υποτροφία σπουδών.

Οι αρχές του Σαράγεβο απαγόρευσαν την συμμετοχή των πολιτών στην κηδεία του Γιόβαν Ντίβιακ λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.