Μυστήριο καλύπτει την τύχη της της πριγκίπισσας Λατίφα, κόρης του εμίρη του Ντουμπάι, η οποία κρατείται παρά τη θέλησή της και υπάρχουν φόβοι για τη ζωή της, καθώς εδώ και πολλούς μήνες δεν έχει λάβει αποδείξεις ότι είναι εν ζωή.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε σήμερα την έντονη ανησυχία της. «Ανησυχούμε πάρα πολύ» για την τύχη της Λατίφα και της αδελφής της Σάμσα, δήλωσε σήμερα η Μάρτα Χουρτάδο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας όταν ρωτήθηκε σχετικά στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τη Γενεύη.

«Δεν έχουμε λάβει καμία απόδειξη ότι βρίσκεται εν ζωή και θα θέλαμε μία, μία που θα αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη ότι ζει. Βασική μας ανησυχία είναι φυσικά να βεβαιωθούμε για αυτό, ότι είναι ακόμη ζωντανή», υπογράμμισε η Χουρτάδο.

Η ίδια διευκρίνισε ότι αξιωματούχοι του ΟΗΕ είχαν συνάντηση με τον πρεσβευτή των Εμιράτων στη Γενεύη για τη Λατίφα στη διάρκεια της οποίας υπέγραψαν μια επί της αρχής συμφωνία για να συναντηθούν εκ νέου και να συζητήσουν για την τύχη της πριγκίπισσας και της μεγαλύτερης αδελφής της Σάμσα, όπως μεταδίδουν Reuters και Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ωστόσο δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία για τη συνάντηση αυτή.

Ο ΟΗΕ είχε επισημάνει από τις 19 Φεβρουαρίου ότι ζήτησε από τα Εμιράτα αποδείξεις ότι η 35χρονη Λατίφα, κόρη του Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ, εμίρη του Ντουμπάι και πρωθυπουργού των Εμιράτων, είναι ζωντανή.

Η νεαρή γυναίκα είχε προσπαθήσει να διαφύγει με πλοίο από το Ντουμπάι το 2018, προτού εντοπιστεί και αναγκαστεί να επιστρέψει.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά τους μέσα από μια τουαλέτα, το οποίο έδωσαν στη δημοσιότητα συγγενείς της και μετέδωσε το BBC, η πριγκίπισσα κατήγγειλε ότι κρατείται παρά τη θέλησή της από την οικογένειά της σε μια έπαυλη, «η οποία έχει μετατραπεί σε φυλακή», με κλειστά παράθυρα και φυλασσόμενη από αστυνομικούς. Οι συγγενείς της λένε ότι δεν έχουν πια νέα της.

Σύμφωνα με το BBC, το βίντεο αυτό είχε τραβηχτεί περίπου ένα χρόνο μετά την απόπειρά διαφυγής της.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν ανακοινώσει τον Φεβρουάριο ότι η Λατίφα λαμβάνει θεραπεία στο σπίτι της από την οικογένειά της και γιατρούς. «Η κατάσταση της υγείας της συνεχίζει να βελτιώνεται και ελπίζουμε ότι εν καιρώ θα επανέλθει στη δημόσια ζωή», επεσήμανε η ανακοίνωση.

Η μεγαλύτερη αδελφή της Σάμσα είχε επίσης προσπαθήσει να διαφύγει από το Ντουμπάι τον Αύγουστο του 2020 όταν βρισκόταν διακοπές στην Αγγλία. Σύμφωνα με τη Λατίφα, η Σάμσα εντοπίστηκε έπειτα από δύο μήνες και «ναρκωμένη» επέστρεψε στο Ντουμπάι, όπου παραμένει «υπό κράτηση». Η 39χρονη πριγκίπισσα δεν έχει θεαθεί έκτοτε.