Η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, μείωσε το προβάδισμα που είχε αποκτήσει η οικολόγος Μαρίνα Σίλβα, στον πιθανολογούμενο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου σε τρεις εκατοστιαίες μονάδες από έξι πριν από δύο εβδομάδες, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Η Σίλβα θα κέρδιζε στον δεύτερο γύρο συγκεντρώνοντας το 45,5% των ψήφων έναντι 42,7% της Ρουσέφ, η οποία ανέκτησε πέντε εκατοστιαίες μονάδες εν σχέσει με την προηγούμενη έρευνα της εταιρείας MDA.

Η έρευνα αυτή άρχισε να διεξάγεται πριν δουν το φως της δημοσιότητας οι καταγγελίες περί μιας υπόθεσης διαφθοράς στην δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petroleo Brasileiro SA το Σαββατοκύριακο.

Οι καταγγελίες, τις οποίες έκανε ένα φυλακισμένο πρώην στέλεχος της Petrobras, εκτιμάται ότι θα περιπλέξουν την προσπάθεια της προέδρου Ρουσέφ να επανεκλεγεί.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας MDA, η Ρουσέφ θα κέρδιζε τον πρώτο γύρο των εκλογών συγκεντρώνοντας το 31,8% των ψήφων από 34,2% που καταλάμβανε στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας, η οποία διεξήχθη πριν από δύο εβδομάδες.

Η Σίλβα παρέμεινε στη δεύτερη θέση με 33,5% από 28,2%.

Το ποσοστό του Αέσιου Νέβες, του υποψήφιου τον οποίο υποστηρίζουν ισχυροί οικονομικοί παράγοντες, μειώθηκε ακόμη περισσότερο, στο 14,7% από 16% πριν από δύο εβδομάδες.

Η Σίλβα, μια οικολόγος που θεωρείται ότι αντιτίθεται στο πολιτικό κατεστημένο, είδε το ποσοστό της να αυξάνεται αλματωδώς στις δημοσκοπήσεις αφότου έγινε η υποψήφια της αντιπολίτευσης για την προεδρία έπειτα από τον θάνατο του Εντουάρντου Κάμπους σε αεροπορικό δυστύχημα τον περασμένο μήνα.

Η δημοσκόπηση της MDA, που παραγγέλθηκε από τον σύνδεσμο επιχειρήσεων των μεταφορών CNT, διεξήχθη σε δείγμα 2.002 ψηφοφόρων το διάστημα από την 5η ως την 7η Σεπτεμβρίου και έχει περιθώριο σφάλματος ±2,2%.