Η πρεσβεία της Ρωσίας στη Βόρεια Κορέα περιέγραψε σήμερα τη δύσκολη ζωή στην Πιόνγκγιάνγκ, με τους «πρωτόγνωρους» περιορισμούς, όπως η έλλειψη πρόσβασης σε φάρμακα, λόγω των αυστηρών μέτρων που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, αναφέρει το ΑΠΕ.

Περιγράφοντας ένα νέο κύμα αναχωρήσεων ξένων διπλωματών από τη Βόρεια Κορέα, η ρωσική πρεσβεία αποκαλύπτει μέσω ανάρτησής της στο Facebook ότι «κατανοεί όσους φεύγουν».

«Όλος ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει τους πρωτόγνωρους λόγω της αυστηρότητας τους περιορισμούς, τη σοβαρή έλλειψη βασικών προϊόντων, κυρίως φαρμάκων, την αδυναμία να λάβει θεραπεία για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζοντας ότι πολλές χώρες έχουν κλείσει τις διπλωματικές τους αντιπροσωπείες, η ρωσική πρεσβεία υπογραμμίζει ότι παραμένει ανοικτή «παρ’ όλο που δεν είναι εύκολο, παρά τα πραγματικά πολλά προβλήματα και το γεγονός ότι πολλές οικογένειες (…) αναγκάστηκαν να φύγουν».

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ- Ουν αποφάσισε τον Ιανουάριο του 2020 να κλείσει τα σύνορα της χώρας ώστε να εμποδίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στη γειτονική Κίνα.

Οι πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων προς και από το εξωτερικό ανεστάλησαν, ο ανεφοδιασμός της χώρας σταμάτησε, ενώ το έργο των διπλωματών αλλά και των εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχει δυσκολέψει πάρα πολύ.

Σε ένα βίντεο, που έγινε viral, και το οποίο ανήρτησε στα τέλη Φεβρουαρίου η ρωσική πρεσβεία παρουσιάζονταν αυτές οι δυσκολίες. Σε αυτό φαίνονταν οκτώ Ρώσοι διπλωμάτες και οι οικογένειές τους να εγκαταλείπουν τη Βόρεια Κορέα με ένα βαγονέτο που το έσπρωχνε ένας από αυτούς καθώς έχουν ανασταλεί τα δρομολόγια των τρένων μετά την υιοθέτηση των αυστηρών περιορισμών λόγω της covid-19.

Η Ρωσία, που έχει στενές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, διατηρεί σημαντική διπλωματική παρουσία στη χώρα, η οποία εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast.gr. Ακολουθήστε το Newsbeast.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.