Ο 58χρονος serial killer Joseph Duncan πέθανε στη φυλακή από καρκίνο στον εγκέφαλο, παραμένοντας στην πτέρυγα των θανατοποινιτών 16 χρόνια μετά τον φόνο 3 παιδιών και μιας οικογένειας στο Αϊντάχο των ΗΠΑ.

Ο Duncan κατέληξε στο νοσοκομείο το Σάββατο, όπου μεταφέρθηκε από τις φυλακές της Ιντιάνα. Οι δικηγόροι του επιβεβαίωσαν πως είχε διαγνωστεί από πέρυσι με καρκίνο στον εγκέφαλο, στο τελικό μάλιστα στάδιο.

Ο serial killer καταδικάστηκε σε θάνατο το 2007 για τον φόνο της οικογένειας στο Αϊντάχο: του 9χρονου Dylan Groene, του 13χρονου αδερφού του Slade Groene, της 40χρονης μητέρας του Brenda Groene και του 37χρονου αρραβωνιαστικού της Mark McKenzie.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2011, ο Duncan ομολόγησε τον φόνο ενός ακόμα παιδιού, του 10χρονου Anthony Martinez.

«Ο ήλιος είναι λίγο πιο λαμπερός σήμερα», δήλωσε η Diana Martinez, μητέρα του Anthony, «η ψυχή μου είναι λίγο πιο ελαφριά. Ο κόσμος είναι λίγο πιο όμορφος χωρίς το κακό που ήταν ο Joseph Duncan. Ο Θεός επέλεξε να κάνει το τέλος του ένα μακρύ μαρτύριο, κάτι που πιστεύω πως ήταν σωστό».

Ο Duncan συνελήφθη μετά τον φρικιαστικό φόνο της οικογένειας τον Μάιο του 2005. Αφού σκότωσε τους Slade, Brenda και Mark, απήγαγε τα δύο παιδιά (τον 8χρονο Shasta και τον 9χρονο Dylan), τα οποία κράτησε ομήρους για βδομάδες σε μια καλύβα στη Μοντάνα, όπου τα κακοποιούσε σεξουαλικά.

Μετά σκότωσε τον Dylan, αφήνοντας τον αδερφό του ζωντανό σε ένα εστιατόριο. Μετά τη σύλληψή του, το τεστ DNA τον συνέδεσε με έναν ακόμα φόνο του 1997, του Anthony Martinez στην Καλιφόρνια.

Τον απήγαγε ο κατά συρροή φονιάς από την αυλή του σπιτιού του, έχοντας βγει μόλις με αναστολή από μια καταδίκη για βιασμό.

Αργότερα τον συνέδεσαν και με δύο ακόμα φόνους, δυο μικρά κορίτσια στο Σιάτλ στη δεκαετία του 1990.