Σε συμφωνία κατέληξαν η Χαμάς και το Ισραήλ για μια μόνιμη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από πενήντα ημέρες εχθροπραξιών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ανώτερος παλαιστίνιος αξιωματούχος.

«Επιτεύχθηκε μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και αναμένουμε την ανακοίνωση από το Κάιρο ώστε να καθοριστεί η ώρα της εφαρμογής της εκεχειρίας», δήλωσε ο Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Από την πλευρά του ο δεύτερος στην ιεραρχία της παλαιστινιακής οργάνωσης, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο, ανέφερε στον λογαριασμό του στο Facebook ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί «μια νίκη για την αντίσταση», ενώ πρόσθεσε ότι η ώρα έναρξης της εκεχειρίας θα καθοριστεί αργότερα.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Ένας εκπρόσωπος των Λαϊκών Επιτροπών Αντίστασης, μιας παλαιστινιακής ομάδας που εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, ανέφερε ότι η ανακοίνωση από την Αίγυπτο ενδέχεται να γίνει ενός των επόμενων δύο ωρών.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας ξεκίνησαν την 8η Ιουλίου και έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο τουλάχιστον 2.130 ανθρώπων στην πλευρά των Παλαιστινίων και 68 στην πλευρά του Ισραήλ.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, αναμένεται να ανακοινώσει στην έναρξη μιας συνεδρίασης της παλαιστινιακής ηγεσίας που θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) τις λεπτομέρειες της συμφωνίας αυτής, η οποία προβλέπει κυρίως «την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας», τον οποίο επέβαλε το Ισραήλ το 2006, και αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα των Παλαιστινίων, διευκρίνισε ο αξιωματούχος αυτός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.