Ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) εμπλέκεται σε «ενεργά σχέδια» για επιθέσεις «εναντίον της πατρίδας» του ή της Ευρώπης, αλλά εάν διαπιστωθεί πως υπάρχει τέτοια απειλή θα είναι δικαιολογημένη η έναρξη μιας επίθεσης εναντίον της, όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

«Μπορώ να σας πω με μεγάλη σαφήνεια και βεβαιότητα ότι, εάν υπήρχε μια τέτοια απειλή μέσα στη Συρία, θα εισηγούμουν σθεναρά να την αντιμετωπίσουμε», είπε ο Ντέμσεϊ, μιλώντας σε δημοσιογράφους εν πτήσει προς το Αφγανιστάν.

Ο Ντέμσεϊ πρόσθεσε ότι σε μια ενδεχόμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του ΙΚ πρέπει να συμμετέχουν και αραβικές χώρες, ενώ έκρινε πως μια επίθεση για την εξάλειψη των ισλαμιστών πρέπει να διεξαχθεί «από πολλαπλές κατευθύνσεις, ώστε να τους διασπάσουμε και εν καιρώ να τους νικήσουμε. Πρέπει να συμβεί κυρίως με τη δική τους συμμετοχή, πολύ λιγότερο με τη δική μας», πρόσθεσε ο ανώτατος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού.