Ισλαμιστές πολιτοφύλακες ανακοίνωσαν ότι πήραν τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου της Τρίπολης έπειτα από δέκα ημέρες βίαιων συγκρούσεων με εθνικιστές πολιτοφύλακες, μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Anaabaa.

«Η Φατζρ Λίμπια (Αυγή της Λιβύης) ανακοινώνει ότι ελέγχει πλήρως το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης», ανακοίνωσε το τηλεοπτικό κανάλι, που πρόσκειται στους ισλαμιστές, αναρτώντας τον χαρακτηρισμό έκτακτη είδηση στην οθόνη.

Το αεροδρόμιο, που βρίσκεται 30 χλμ. νότια της πρωτεύουσας και παρέμενε κλειστό από την έναρξη των συγκρούσεων, βρισκόταν στα χέρια των πολιτοφυλάκων της πόλης Ζέντεν (δυτική Λιβύη) μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Το πρωί, αξιωματούχοι των ισλαμιστών πολιτοφυλάκων, ένα μέρος των οποίων ήρθε από τη Μισράτα (ανατολικά της Τρίπολης), είχαν δηλώσει πως οι δυνάμεις τους προωθούνταν προς την κατεύθυνση του αεροδρομίου, καταλαμβάνοντας μία γέφυρα και ένα στρατόπεδο.

Αν η κατάληψη του αεροδρομίου επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, θα είναι ένα πισωγύρισμα για τους πολιτοφύλακες της Ζέντεν, που έχουν συμμαχήσει με τον αποστάτη στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, με έδρα τη Βεγγάζη στην ανατολική Λιβύη, ο οποίος εχθρεύεται τους ισλαμιστές, εναντίον των οποίων έχει εξαπολύσει μια επιχείρηση με την επωνυμία «Καράμα» (Αξιοπρέπεια).

Οι ισλαμιστές πολιτοφύλακες, που δεν έχουν σταματήσει να διεκδικούν επιτυχίες απέναντι στους εθνικιστές της Ζέντεν, διοργάνωσαν την Πέμπτη μια επίσκεψη για τους λίβυους δημοσιογράφους σε ένα στρατιωτικό αρχηγείο πάνω στο δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο ώστε να επιβεβαιώσουν την κατάληψή του.

Σήμερα, ο Μοχάμεντ αλ-Γκαριάνι, εκπρόσωπος της «Φατζρ Λίμπια», όπως ονομάζεται η επιχείρηση των ισλαμιστών, δήλωσε πως η αεροπορική επιδρομή που εξαπολύθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας και η οποία προκάλεσε τον θάνατο δέκα ανδρών του κοντά στο αεροδρόμιο, είχε σκοπό να χαλαρώσει την πίεση στους πολιτοφύλακες της Ζέντεν που υπερασπίζονταν το αεροδρόμιο.

Ο στρατηγός Χάφταρ έχει αναλάβει την ευθύνη για τις πρώτες επιθέσεις ωστόσο ειδικοί αμφισβητούν τον ισχυρισμό του λέγοντας πως δεν διαθέτει αεροσκάφη με μεγάλη ακτίνα δράσης και εξοπλισμένα για να πετούν τη νύχτα.

Πριν από λίγο, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκπρόσωπος της «Φατζρ Λίμπια» κατηγόρησε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο ότι εξαπέλυσαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των δυνάμεων των ισλαμιστών. «Τα Εμιράτα και η Αίγυπτος εμπλέκονται σε αυτή τη δειλή επίθεση», είπε ο εκπρόσωπος, διαβάζοντας ενώπιον των δημοσιογράφων στην Τρίπολη μία ανακοίνωση σχετικά με τις επιδρομές εναντίον των δυνάμεων των ισλαμιστών που διενεργήθηκαν τη Δευτέρα και το βράδυ της Παρασκευής (χθες). Είπε πως η προσωρινή κυβέρνηση και το κοινοβούλιο είναι συναυτουργοί των επιθέσεων.