Την ώρα που το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού προκαλεί παγκόσμια ανησυχία λόγω των φόβων για πιθανές παρενέργειες, όπως προβλήματα στην πήξη του αίματος ή εμφάνιση θρομβώσεων μετά τη χρήση του, η σουηδοβρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca προχωρά σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την πειραματική θεραπεία που αναπτύσσει.

Συγκεκριμένα, η AstraZeneca ανακοίνωσε σήμερα την υπογραφή συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τη χορήγηση στη χώρα έως και 700.000 δόσεων φέτος της θεραπείας αντισωμάτων της για την Covid-19 που βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης.

Η θεραπεία αντισωμάτων, η οποία δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τις αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ, έχει σχεδιαστεί για να θεραπεύει τη νόσο και όχι για να την προλαμβάνει, όπως το εμβόλιο, σημειώνει το πρακτορείο Reuters, το οποίο συμπληρώνει πως αρκετές χώρες έχουν σταματήσει να το χρησιμοποιούν τις τελευταίες ημέρες.

Η συμφωνία με τα αμερικανικά υπουργεία Υγείας και Άμυνας προβλέπει την παροχή επιπλέον 500.000 δόσεων αυτής της πειραματικής θεραπείας που συνδυάζει δύο μονοκλωνικά αντισώματα (η κωδική ονομασία της οποίας είναι AZD7442) με στόχο την πρόληψη και τη θεραπεία της covid-19 και η οποία βρίσκεται στην τελική φάση της ανάπτυξης.

Η AstraZeneca είχε συνάψει μια πρώτη συμφωνία με τις ΗΠΑ τον Οκτώβριο για την παροχή 100.000 δόσεων, στις οποίες προστίθενται άλλες 100.000 που έχει δεσμευθεί να παράσχει στο υπουργείο Άμυνας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των δόσεων σε 700.000, συνολικού κόστους 726 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Η στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη του AZD7442», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Πασκάλ Σόριοτ.

Το  AZD7442 αξιολογείται στα τελικά στάδια κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία συμπλήρωσε πως δεν αναμένει να αλλάξει τις προβλέψεις της για το 2021 λόγω της συμφωνίας.