Ο Καναδός πρωθυπουργός, Στίβεν Χάρπερ, ανακοίνωσε πως ο Καναδάς αποστέλλει εσπευσμένα αεροσκάφη για να συμβάλουν να παραδοθεί στρατιωτικό υλικό στους Κούρδους μαχητές οι οποίοι πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στο Ιράκ.

Ο Καναδάς θα προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στο πλευρό των συμμάχων ώστε να μπορέσουν οι «κουρδικές δυνάμεις να εγγυηθούν αποτελεσματικά την προστασία των Ιρακινών που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τις βάρβαρες επιθέσεις» του ΙΚ, είπε ο Χάρπερ.

«Ένα Hercules CC-130J και ένα CC-177 Globemaster» της πολεμικής αεροπορίας του Καναδά, «τα πληρώματά τους και περίπου τριάντα μέλη των καναδικών ενόπλων δυνάμεων αναπτύχθηκαν από τη βάση του Τρέντον στο Οντάριο», ανέφερε ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης σε μια ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως η κυβέρνησή του «δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα ενώ το ΙΚ συνεχίζει να σκοτώνει αθώους πολίτες και μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων».

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση στο Ιράκ και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε περαιτέρω βοήθεια», πρόσθεσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.