Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε σήμερα ομόφωνα μια απόφαση η οποία έχει στόχο να παρεμποδίσει τη στρατολόγηση μελών και τη χρηματοδότηση των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ.

Το ΣΑ του ΟΗΕ προσέθεσε επίσης τα ονόματα έξι εξτρεμιστών, μεταξύ των οποίων φιγουράρουν ηγετικά στελέχη του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και του Μετώπου αλ Νόσρα, του βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία, σε έναν κατάλογο προσώπων στα οποία επιβάλλονται διεθνείς κυρώσεις για τους δεσμούς τους με το διεθνές τρομοκρατικό δίκτυο.

Η απόφαση απαιτεί οι δύο οργανώσεις να «σταματήσουν τη βία και τις τρομοκρατικές ενέργειες, να αφοπλιστούν και να διαλυθούν άμεσα».

Επιβάλλονται επίσης ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στα έξι αυτά πρόσωπα καθώς και πάγωμα πόρων, ενώ εναντίον των οργανώσεων ανακοινώνεται η επιβολή εμπάργκο όπλων και απειλείται με κυρώσεις οποιοσδήποτε προσφέρει υλική βοήθεια στις τρομοκρατικές αυτές οργανώσεις.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει την ετοιμότητά του να εξετάσει την προσθήκη στον κατάλογο [των προσώπων που υπόκεινται σε κυρώσεις] πρόσωπα, οργανώσεις, πρωτοβουλίες και οντότητες που προσφέρουν υποστήριξη» στο ΙΚ και στο Μέτωπο αλ Νόσρα, μέσω χρηματοδότησης, προμήθειας όπλων, σχεδιασμού ή στρατολογίας για λογαριασμό τους, τονίζεται στο κείμενο της απόφασης.
Κυρώσεις επιβάλλονται μεταξύ άλλων στον εκπρόσωπο του ΙΚ Αμπού Μουχάμαντ αλ Αντνάνι, έναν Ιρακινό ο οποίος περιγράφεται ως ένας από τους «πιο ισχυρούς εμίρηδες» της οργάνωσης και στενός συνεργάτης του ηγέτη της οργάνωσης Αμπού Μπακρ αλ Μπαγντάντι.

Επίσης στον κατάλογο συμπεριλήφθηκε ο Σάιντ Αρίφ, άλλοτε αξιωματικός του στρατού της Αλγερίας ο οποίος διέφυγε από τη Γαλλία, όπου τελούσε υπό κατ’ οίκον κράτηση, και εντάχθηκε στο Μέτωπο αλ Νόσρα στη Συρία, και ο Άμπντουλ Μόχσεν Αμπντάλα Ιμπραχίμ αλ Σάρεχ από τη Σαουδική Αραβία, επικεφαλής του Μετώπου αλ Νόσρα στη Λαττάκεια της Συρίας.

Ο Χαμίντ Χαμάντ Χαμίντ αλ Άλι και ο Χάτζατζ μπιν Φαχντ αλ Άτζμι, υπήκοοι Κουβέιτ, αντιμετωπίζουν κυρώσεις διότι παρέχουν οικονομική υποστήριξη στο Μέτωπο αλ Νόσρα. Ο Αμπντελραχμάν Μουχάμαντ Ζαφίρ αλ Νταμπίντι αλ Τζαχάνι, υπήκοος Σαουδικής Αραβίας, προστέθηκε στον κατάλογο διότι φέρεται πως διοικεί δίκτυα ξένων μαχητών του Μετώπου αλ Νόσρα.

Οι μαχητές του ΙΚ πωλούν πετρέλαιο από τα κοιτάσματα και τα διυλιστήρια του Ιράκ που ελέγχουν σε τοπικές κοινότητες και λαθρέμπορους, αυξάνοντας τα ήδη μεγάλα έσοδά τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις που έκαναν χθες αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Η απόφαση αυτή βασίζεται στο Κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, γεγονός που την καθιστά νομικά δεσμευτική για τα κράτη-μέλη και δίνει τη δυνατότητα στο Συμβούλιο να την επιβάλει.

Ωστόσο, δεν συμπεριέλαβε μια εντολή για τη χρήση στρατιωτικής ισχύος εναντίον των τζιχαντιστών.