Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφεύγουν η Πολωνία και η Ουγγαρία κατά του μηχανισμού που συνδέει την χορήγηση των πόρων του προϋπολογισμού της ΕΕ με την τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου, μηχανισμός που εγκρίθηκε κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

«Θεωρούμε ότι οι λύσεις αυτού του είδους δεν βασίζονται στις Συνθήκες, αποτελούν ανάμειξη στις αρμοδιότητες των χωρών μελών και παραβιάζουν την νομοθεσία της» αναφέρεται στην ανακοίνωση της πολωνικής κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Αυτή η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία συνιστά σοβαρή παραβίαση του νόμου, δεν μπορεί να παραμείνει σε ισχύ», σχολίασε σε μήνυμα που ανήρτησε στο Facebook η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Ζουντίτ Βάργκα, ανακοινώνοντας την ουγγρική προσφυγή.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορούν να προσφύγουν στο Δικαστήριο της ΕΕ ζητώντας να εξετασθεί αν μία ρύθμιση είναι σύννομη με το ευρωπαϊκό δίκαιο για να καθυστερήσουν την εφαρμογή της.

Τόσο η Ουγγαρία, όσο και η Πολωνία ερευνώνται στο πλαίσιο διαδικασιών επί παραβάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταπάτηση του κράτους δικαίου με την υπονόμευση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της ελευθεροτυπίας, μεταξύ άλλων.