Την ακύρωση του κανονισμού για το κράτος δικαίου, η οποία εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητά η Ουγγαρία η οποία θα προσφύγει στο Δικαστήριο της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Γιουντίτ Βάργκα στον κρατικό ραδιοσταθμό.

Στη δήλωση αυτή, που έγινε χθες Πέμπτη (10/12) κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, υπογραμμίζεται ότι η σύνδεση του κράτους δικαίου με τα κονδύλια που διατίθενται από την ένωση θα εφαρμόζεται αντικειμενικά και μόνον για να διαφυλαχθεί η αρμόζουσα χρήση των χρημάτων της ΕΕ, παρά για να τιμωρηθούν οι χώρες που τελούν υπό χωριστές έρευνες της ΕΕ όσον αφορά τον σεβασμό στο κράτος δικαίου.

Με συμβιβασμό που επετεύχθη την τελευταία στιγμή με την Πολωνία και την Ουγγαρία, οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποδέσμευσαν χθες οικονομικό πακέτο 1,8 τρισ. ευρώ που έχει στόχο να συμβάλει στην ανάκαμψη από την ύφεση που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Για να καθυστερήσουν την εφαρμογή του νέου κανονισμού για το κράτος δικαίου, η Πολωνία και η Ουγγαρία μπορούν να προσφύγουν στην ανώτατη δικαστική αρχή της ΕΕ για να ελέγξει αν αυτός ευθυγραμμίζεται με τις συνθήκες της ΕΕ, κάτι το οποίο μπορεί να χρειαστεί δύο χρόνια.

«Κανένας δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει ότι η ουγγρική κυβέρνηση θα προσφύγει κατά αυτού (στο Δικαστήριο της ΕΕ) καθώς πιστεύουμε ότι υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά το κράτος δικαίου με το κείμενο του ίδιου του κανονισμού και είμαι βέβαιη ότι το Δικαστήριο της ΕΕ θα τα διορθώσει αυτά», δήλωσε η Βάργκα στον κρατικό ραδιοσταθμό.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία είχαν ασκήσει βέτο στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ επειδή η πρόσβαση στα κονδύλια αυτά πρόκειται για πρώτη φορά να συνδεθεί με τον σεβασμό στο κράτος δικαίου.

Οι δύο χώρες τελούν υπό διαδικασίες ερευνών από την ΕΕ για υπονόμευση της ανεξαρτησίας των δικαστηρίων και των μέσων ενημέρωσης και διέτρεχαν τον κίνδυνο να χάσουν δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ.