Χρησιμοποίησαν τις προσωπικές επιχειρηματικές τους διασυνδέσεις και μεσολάβησαν για την αγορά μασκών προστασίας κατά του κορονοϊού, λαμβάνοντας οι ίδιοι και μια γενναία προμήθεια – 250.000 και 600.000 ευρώ αντιστοίχως – κάτω από το τραπέζι.

Ωστόσο, η υπογειακή τους απάτη αποκαλύφθηκε και πλέον ο ομοσπονδιακός βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Νίκολας Λέμπελ αλλά και ο έτερος βουλευτής από το «αδελφό» κόμμα, ο Χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός (CSU) Γκέοργκ Νίσλάιν αποχώρησαν εκουσίως από τα κόμματά τους, αναφέρει η DW.

Η υπόθεση έχει φτάσει στα χέρια της γερμανικής Δικαιοσύνης με το σκάνδαλο να προκαλεί τεράστιο πολιτικό κόστος στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, λίγες ημέρες πριν από κρίσιμες τοπικές εκλογές σε δύο κρατίδια.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ανακοίνωσε ότι θα κατονομάσει όλους τους βουλευτές που είχαν στο υπουργείο του σχέση με την αγορά προστατευτικών μασκών, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να διευκολυνθεί η πλήρης διαφάνεια.

Φυσικά, μένεα εναντίον τους πνέει τόσο από τα ΜΜΕ, όσο και από το λαό.

«Η περίπτωση Λέμπελ δημιουργεί την εικόνα ότι οι εκπρόσωποι της Ένωσης αξιοποίησαν τη μάχη ενάντια σε μια ιστορική κρίση προκειμένου να γεμίσουν τις τσέπες τους», γράφει χαρακτηριστικά το Der Spiegel.

«Η υπόθεση με τις μάσκες κλονίζει την Ένωση» αναφέρει η FAZ, «Διαφθορά, καταστροφή με τα εμβόλια, ασυνέπεια με τα τεστ: Στην Ένωση κυριαρχεί η ανησυχία» επισημαίνει η Handelsblatt, επιβεβαιώνοντας την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

«Την ώρα που ο κόσμος έμπαινε σε lockdown και χιλιάδες επαγγελματίες αντίκριζαν την χρεοκοπία με τα μάτια τους, δύο βουλευτές έκαναν συμφωνίες με μάσκες σαν σε ταινία κάκιστης ποιότητας» ανέφερε στο κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα Die Welt. «Δύο βουλευτές που ακόμη και στην πανδημία έχουν σταθερό μισθό και σε σύντομο διάστημα θα πάρουν σύνταξη, την οποία πολλοί άλλοι μόνο να ονειρευτούν μπορούν. Δύο βουλευτές από κόμματα, από το οποία προέρχονται μεταξύ άλλων η καγκελάριος, ο πρόεδρος της Βουλής, ο υπουργός Υγείας. Είναι να τρελαθεί κανείς απέναντι σε τόση έλλειψη ενστίκτου, τόση βλακεία, τόση αθλιότητα, τόση ηθική διαφθορά» καταλήγει το ρεπορτάζ.

Οι εξελίξεις έρχονται μόλις λίγα 24ωρα πριν τη διπλή αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής, 14 Μαρτίου, σε δύο κρατίδια – Βάδης Βυρτεμβέργης και Ρηνανίας Παλατινάτου – που θεωρείται «κρας τεστ» ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου, με τους δημοσκόπους να ισχυρίζονται ότι η ήττα ενδέχεται να είναι ιδιαιτέρως βαριά.