Η διπλωματία της Αιγύπτου κάλεσε σήμερα, στο πλαίσιο της διαμεσολαβητικής της πρωτοβουλίας, τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο αφού κηρύξουν μια νέα κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, διαβεβαιώνοντας ότι δεν απομένουν παρά μόνον μερικά «σημεία διαφωνίας» τα οποία χρειάζεται να ξεπεραστούν.

Η κατάπαυση του πυρός για 72 ώρες, η οποία συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, δεν παρατάθηκε το πρωί σήμερα με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την εξέλιξη αυτή.

Δεκάδες ρουκέτες οι οποίες εβλήθησαν από τη Γάζα έπληξαν το Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός σε αντίποινα βομβάρδισε θέσεις «τρομοκρατών», όπως ανέφερε, και ένα παιδί 10 ετών σκοτώθηκε.

Οι παλαιστίνιοι διαπραγματευτές πάντως είπαν στους αιγύπτιους διαμεσολαβητές ότι είναι «έτοιμοι» να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση με τους Ισραηλινούς ώστε να επιτευχθεί μια «τελική συμφωνία» με το Ισραήλ και να τερματιστεί η σύρραξη η οποία μαίνεται εδώ κι έναν μήνα στον θύλακα.

«Παραμένουμε εδώ για να καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία με στόχο την αποκατάσταση των δικαιωμάτων του λαού μας», δήλωσε ο Άζαμ αλ Άχμεντ, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Παλαιστινίων στο Κάιρο, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Δεν θέση να αναφερθεί πιο λεπτομερειακά στους σκοπούς των παλαιστίνιων διαπραγματευτών ούτε αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο παράτασης της εκεχειρίας. Το Ισραήλ απέσυρε την δική του ομάδα από το Κάιρο και διεμήνυσε ότι «δεν θα διαπραγματευθεί ενώ βομβαρδίζεται».